Hlavní obsah

Osvojitelé a pěstouni se setkali ve Sloupu

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý květnový víkend 25 rodin a 40 dětí všech věkových kategorií v náhradní rodinné péči z Ústeckého i Středočeského kraje vyrazilo na společné setkání do Sloupu v Čechách. Děti poznaly nové kamarády a adoptivní rodiče či pěstouni si vyměnili znalosti a dovednosti pro výchovu dětí.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Děti v náhradní rodinné péči během volnočasových aktivit ve Sloupu v Čechách.

Článek

Celý víkend organizovalo litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči, o.p.s., které má s pořádáním podobných programů letité bohaté zkušenosti.

„Smyslem těchto víkendových akcí je vzdělávání rodičů v oblastech, které jsou pro ně zajímavé a zároveň jim pomáhají ve výchově jejich přijatých dětí. Nedílnou součástí jsou však také volnočasové aktivity pro děti i rodiče. Velmi nás těší, že některé rodiny s námi jezdí již několik let a vytvořila se mezi nimi skutečná přátelství,” řekla k přípravě víkendu vedoucí vzdělávání v CPNRP Kamila Racková.

Na účastníky víkendu však nečekaly pouze hry a sportovní aktivity, ale pro rodiče také prostor pro výměnu zkušeností z výchovy svých dětí pod vedením zkušené lektorky a psychoterapeutky Jany Kovařovicové, se kterou organizátoři víkendu spolupracují.

„Tentokrát byl součástí víkendu seminář na téma bezpečné citové vazby mezi dítětem a rodičem. Děti, které přicházejí do náhradní rodinné péče, jsou děti s minulou zkušeností. Velmi často byly vystaveny zanedbávání, týrání nebo zneužívání, zažily velké ztráty, mají za sebou ústavní zkušenost apod. Jejich současné vnímání a chápání světa je ovlivněno tím, čím musely projít, mnohdy nemají rády sebe sama a ostatním lidem nedůvěřují, tj. vyvinuly se u nich poruchy ve vytváření citového pouta. Zároveň mívají poruchy chování a poruchy učení,” doplnila k semináři Kamila Racková.

Účastníci měli možnost s lektorkou diskutovat všechny problémy na dané téma, které považovali za důležité a přínosné pro každodenní rodinnou realitu. Během vzdělávacího programu vyhrazeného pro rodiče byl pro děti připraven volnočasový program pod dohledem zkušených asistentů, aby pro maminky i tatínky bylo vytvořeno skutečně příznivé prostředí. Díky krásnému počasí, které provázelo celý víkend, nechyběl táborák, společný výlet, vlastnoruční vyrábění mýdel a další společné aktivity pro celou rodinu.

Litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči za více než 11 let své existence nasbíralo v oblasti pomoci rodinám s dětmi bohaté zkušenosti. V současné době podporuje přibližně 150 rodin. Své hlavní zázemí má v Litoměřicích, ale rozličné aktivity za dobu svého působení rozšířilo do celého Ústeckého kraje. Svou pobočku má také v Ústí nad Labem. Klienti mohou využít sociálně aktivizační službu pro rodiny v péči třetí osoby.

Hlavní náplní práce Centra pro NRP je dlouhodobá podpora rodin s dětmi v náhradní rodinné péči. Centrum pomáhá jak osvojitelům, tj. rodinám, které si opuštěné děti adoptovaly, tak také pěstounským rodinám. Zajišťuje odbornou pomoc při řešení akutních rodinných problémů, ale také odborná školení nebo zábavné programy.

Další informace o činnosti Centra a plánovaných akcí zájemci naleznou na webu www.cpnrp.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám