Hlavní obsah

Ostravské gymnastky sbírají medaile nejen doma, ale i v zahraničí

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juniorská gymnastka TJ Sokol Moravská Ostrava, patnáctiletá Veronika Cenková, se stala letošní mistryní České republiky ve sportovní gymnastice v prostných.

Foto: Daniel Marchalík

Veronika Cenková (uprostřed) při přebírání zlaté medaile v Madridu

Článek

Kromě toho vybojovala tato nadějná gymnastka a reprezentantka ČR na zmíněném šampionátu, který se uskutečnil ve dnech 15.-16. června v Ostravě, také bronzovou medaili v přeskoku a získala i dvě čtvrtá místa – ve čtyřboji a ve finále na kladině.

Druhou nejúspěšnější gymnastkou tohoto klubu a zároveň vicemistryní České republiky v prostných se stala Nadine Kanonová, která zároveň vybojovala 4. místo v přeskoku.

V rámci tohoto MČR kadetek, juniorek A a žen A (mistrovské třídy) bojovaly také dvě ostravské kadetky ve víceboji - Zuzana Šustáková (11. místo) a Kateřina Orságová (20. místo).

O týden později se uskutečnilo MČR ve sportovní gymnastice výkonnostních tříd v Liberci, kde se do finále dostala v rámci skupiny ženy B Tereza Luchesi, která si odvezla 4. místo. Ve stejné době reprezentovaly gymnastky TJ Sokol Moravská Ostrava Veronika Cenková, Tereza Ochynská, Nadine Kanonová, Kateřina Orságová, Zuzana Šustáková a Barbora Schneiderová Českou republiku na mezinárodním závodě v Madridu.

Děvčata se pod vedením trenérky Petry Drtílkové Cenkové umístila v soutěži družstev na nádherném 4. místě, nejlépe se dařilo opět Veronice Cenkové, která na bradlech vybojovala 3. místo a získala zlatou medaili v prostných.

Gymnastický klub TJ Sokol Moravská Ostrava během své více než stodvacetileté historie vychoval velmi mnoho úspěšných gymnastek a gymnastů. A po celá léta má klub pravidelně své zástupce v české reprezentaci, v současné době však aktivně reprezentuje ČR hned pět ostravských gymnastek, které budou mimo jiné v následujícím období bojovat i o nominaci na olympijské hry.

„V době konání LOH 2016 budou tyto závodnice splňovat věkový limit šestnácti let a už nyní jsou úspěšné reprezentantky. Šanci tedy mají, ale gymnastika je velmi náročný sport, takže uvidíme, jak se holkám bude dařit," komentuje úspěchy svých svěřenkyň Petra Drtílková Cenková, trenérka s nejvyšší českou kvalifikaci kategorie 1 a zároveň s mezinárodním trenérským brevetem.

Klub má v současné době devatenáct trenérů a gymnastice se zde věnuje více než 200 dětí ve věku od čtyř let do dospělosti. „Gymnastiku naši svěřenci nedělají jen vrcholově, mnoho dětí si k nám chodí prostě jen zacvičit nebo se věnují gymnastice doplňkově při jiném sportu," vysvětluje Marie Marchlíková, trenérka a vedoucí klubu.

„Gymnastika je velmi skvělá průprava pro jakýkoli sport, takže pokud se rodiče nechtějí rozhodovat hned, kam své dítě umístí, ale chtějí, aby od malička pravidelně trénovalo a protahovalo tělo, gymnastika je ideální. Rodiče k nám mohou chodit i s malými  dětmi na společné dopolední cvičení, samostatně pak děti přijímáme od zhruba čtyř let. V pozdějším věku kluci později přecházejí do klučičího družstva a holky se začínají dělit podle výkonnosti a podle toho, jak se s rodiči dohodneme," doplnila Marchlíková.

Více o gymnastickém klubu TJ Sokol Moravská Ostrava na www.gymnastikamoravskaostrava.estranky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám