Hlavní obsah

Oprava kostela sv. Šebestiána a kampanily na Svatém kopečku u Mikulova po roce skončila

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominanta Svatého kopečku kostel svatého Šebestiána a přilehlá kampanila se po roční opravě proměnily. Od loňského června prošly rozsáhlou rekonstrukcí v rámci projektu Obnova a využití kulturně-historické lokality Svatého kopečku v Mikulově.

Foto: Jitka Sobotková

Kostel sv. Šebestiána a zvonice na samém vrcholu Svatého kopečku

Článek

Touto opravou se završil šestiletý cyklus rekonstrukcí sedmnácti objektů na Svatém kopečku, které tvoří jednu z nejstarší křížových cest na sever od Itálie. Církevní majetek si město před časem pronajalo a začalo se o zchátralé objekty starat. Z dotací, vlastních zdrojů, sbírky a sponzorských darů opravilo postupně všechny kapličky ze sedmnáctého až osmnáctého století.

„Investice na všechny opravy byly veliké, ale Svatý kopeček je jedinečný a věříme, že nyní získá ještě víc na atraktivnosti,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Před rekonstrukcí byla jednotlivá zastavení kalvárie v žalostném stavu. Vedení Mikulova však přišlo s myšlenkou pomyslné adopce a nabídlo je soukromým subjektům. Donátoři pak stavby jednotlivých kapliček opravili a mají je v péči dosud. Kapličky mají ale také sochařskou a malířskou výzdobu, na kterou vzhledem k náročnosti oprav muselo sehnat peníze město.

Opravy největších dominant křížové cesty – kaple svatého Šebestiána a zvonice – řešilo také město a trvaly rok. Slavnostně budou otevřeny koncem července. Rekonstrukce se dočkalo i schodiště k Božímu hrobu. „Schodiště bylo rozebráno, byla provedena nová železobetonová deska a původní historické schodišťové stupně byly osazeny  zpět,“ uvedl Josef Hromek z Městského úřadu Mikulov odpovědný za investiční a památkový dohled projektu.

Na kostele se opravovala střecha, vnější fasáda, byla osazena nová okna a zrestaurovány dveře. Na zvonici byly provedeny práce obdobného rozsahu, ale navíc byly opraveny i vnitřní prostory. „Opravené objekty budou v hlavní turistické sezóně zpřístupněny veřejnosti a věříme, že zájem bude i o novou expozici, která vznikla v dosud nepřístupné zvonici,“ řekla manažerka projektu Kateřina Korandová z Městského úřadu Mikulov.

Při opravě se objevila i řada nepředvídatelností „Například po odstranění vrchní štukové vrstvy vnějších omítek na kapli svatého Šebestiána jsme zjistili, že se zde ukrývá původní omítka z roku 1863. Z důvodu zachování historické hodnoty památky jsme museli zcela změnit způsob obnovy omítek tak, aby byl výraz památky rehabilitován,“ vzpomíná Josef Hromek.

Projekt Obnova a využití kulturně-historické krajiny v lokalitě Svatého kopečku v Mikulově je dotován z programu ROP Jihovýchod a město by mělo obdržet až 85 procent dotaci. Celkové náklady projektu se vyšplhaly na 7,6 miliónu korun. „Doba realizace byla záměrně rozložena na celý rok. Na Svatém kopeček jsou totiž poněkud specifické podmínky. Jednak jde omezený přístup, už při větším dešti není možné vyjet autem a stavební práce se daly provádět pouze v období od dubna do října,“ upřesnil starosta města Rostislav Koštial.  

Společně s dvěma opravenými objekty křížové cesty bude také symbolicky otevřena nově vybudovaná naučná stezka Svatý kopeček v Mikulově,  která byla rovněž součástí tohoto projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám