Hlavní obsah

Objevte svou pátou chuť!

Novinky, Helena Šebestová

Kromě čtyř základních chutí (sladké, slané, kyselé a hořké) existuje i chuť pátá. A kdo ji ještě nikdy nezakusil, má možnost například v bistru v pražské Pařížské ulici, kde nově nabízejí speciální ústřice Umami.

Foto: Bubbles & Oysters bistro

Ústřice jsou delikatesou pro pravé gurmány

Článek

Koncept umami byl vytvořen v Japonsku na počátku 20. století a tato pátá chuť je charakterizovaná jako příjemně lahodná bez přílišné slanosti. Její základní složkou je kyselina glutamová, která se přirozeně vyskytuje v nejrůznějších potravinách. Tuto chuť vnímáme prostřednictvím chuťového receptoru "taste-mGluR4". Je obtížně popsatelná a její název se dá přeložit jako "něco zvláštně lahodného". 

Na Zeelandu, nejzápadnější provincii Nizozemska, byla objevena ústřice, která patří mezi ty vůbec nejlepší na celém světě (jak chuťově, tak i vizuálně). S pomocí pana Kobayashiho, japonského experta na umami, byla profilována chuť této ústřice.

Obecně se s chutí umami setkáte nejčastěji v kuchyních Dálného východu, tedy především v gastronomii japonské a čínské. Pátou chuť lze nalézt nejen v ústřicích, ale také třeba v mořských řasách. V Japonsku na ni nejčastěji narazíte asi u fermentované sóji. Její tak trochu „extrémní“ variantou pro skutečné labužníky jsou zkvašené sójové boby „natto“. Chuť umami se ale vyskytuje také například v parmazánu či v sušených rajčatech.

Ústřice umami nabízí intenzivně lahodnou, sladko-slanou a krémovou chuť plnou jemnosti, jenž je esencí páté chuti. V pražském bistru na rohu Pařížské a Červené ulice můžete ochutnat nejen ústřice umami, ale také dalších sedm druhů těchto lahodných mořských mlžů a další čerstvé mořské plody.

Malé překvapení na závěr: Umami ve velmi jemné formě jsme vlastně zakusili téměř všichni. Potravinou, která tuto chuť obsahuje, je totiž také mateřské mléko.

Reklama

Výběr článků

Načítám