Hlavní obsah

Neziskovky na Ostravsku soutěží v ekoprojektu o nejlepší zvíře z kartonu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zajímavou výzvou stojí děti ze 4 neziskových organizací na Ostravsku, které se rozhodly zapojit do speciálního ekologického projektu. Jejich zástupci si minulý týden vylosovali zadání a vstoupili tak do soutěže o nejlepší sochu kartonového zvířete. Cílem je poukázat na využití kartonového odpadu

Foto: Avion Shopping Park Ostrava
Článek

Na půdě ostravského Avionu se středu odpoledne sešli zástupci z domovů dětí a mládeže z Ostravy a Karviné, aby se seznámili se zadáním pro stavbu velkoformátových soch, na jejichž výrobu mají přesně jeden měsíc.

Náhoda rozhodla o tom, který ze stavebních týmů bude z použitých kartonových obalů tvořit sochu chobotnice, krokodýla, želvy a nosorožce. Na konci jejich snažení potom čeká na úspěšné stavitele nejen radost z vítězství, ale také odměna v podobě vybavení jejich kluboven, heren nebo dalších prostor domů dětí a mládeže v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Základním stavebním materiálem, který mají děti k dispozici, jsou kartonové obaly od nábytku IKEA různých velikostí a tuhosti, z nichž budou pomocí speciálních spojovacích prvků vyrábět svoje díla.

„Naši stavitelé dostanou k dispozici stavební materiál, který ovšem mohou spojovat pouze prostřednictvím prvků stavebnice Makedo,“ uvádí Zuzana Pilipčincová, ředitelka Avion Shopping Park Ostrava, který je organizátorem projektu. „Limitování jsou dále pouze výsledným rozměrem v průměru do 3 metrů na délku a šířku a maximálně 2 metrů na výšku. Potom už je ale vše výhradně na jejich kreativitě a fantazii, jak své téma zpracují.”

Aby díky vynaloženému úsilí a času, který děti projektu věnují, vznikly ty nejlepší kreativní výtvory, mohou týmy využít zkušeností „profi stavitele“. Ten jim bude v průběhu projektu kdykoli k dispozici, poradí jim a pomůže se vyhnout případným konstrukčním problémům se stavbou.

Do projektu se zapojily ostravské domy dětí a mládeže z Poruby a Vratimova, Krajské středisko volného času Juventus Karviná a Mládežnická rada Karviné. Soutěžní týmy jsou složené z libovolného počtu dětí. Jejich snažení vyvrcholí na konci května, kdy budou sochy převezeny do prostor obchodního centra Avion Shopping Park. V průběhu měsíce června, zde potom proběhne veřejné hlasování, které rozhodne o nejúspěšnějším stavitelském týmu.

Hlavním posláním projektu je poukázat na to, že na prvního pohled nepoužitelný odpad může mít další využití a dá se z něj vytvořit něco nového, vizuálně zajímavého. „Rádi bychom naše stavitele i zákazníky inspirovali a touto hravou a kreativní formou přivedli k ekologickému myšlení a objevení nové hodnoty věcí,” uvedla Zuzana Pilipčincová a dodala: „Věříme, že si navíc při stavbě děti užijí spoustu legrace a zdokonalí si svoji zručnost.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám