Hlavní obsah

Navzdory sněhu a mrazu v Poličce už mají jaro a Velikonoce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během sobotního dne zahájili v Centru Bohuslava Martinů v Poličce novou výstavu s názvem Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný… Přestože venku byl sníh a mráz, nenechaly si vernisáž ujít desítky návštěvníků, jež se přišli potěšit krásnou výstavou a také si vytvořit zvykoslovné předměty z kynutého těsta.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Úvodního slova se ujala etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková. „Letos chceme návštěvníkům přiblížit, jak se s potravinami hospodařilo, co se jedlo nebo naopak nejedlo, jaké zvyky jsou spojeny s jídlem. Výstava zahrnuje časové období od masopustu do Velikonoc,“ uvedla.

„Na Velikonoce se musí rodina řádně připravit a k tomu slouží období masopustu, kdy se konaly zabíjačky, i období půstu, kdy se střádají vejce, máslo, nechá se semlít čerstvá bílá mouka na mazance apod. Výstava je nainstalována tak, že v každém koutě je náznak nějakého typického interiéru: komora, pečení chleba, světnice, oltář. V úvodu se zamýšlíme nad zemí jako živlem nad tím, co všechno jsou její dary nebo co se vyrábí z hlíny. V komoře ukazujeme různé způsoby uskladnění potravin a hovoříme o půstu. U chlebové pece se dozvíte, jak se dříve doma pekl chleba – ten nejdůležitější pokrm. Ve světnici se hovoří o významu vajec i kraslic, ukazují se sváteční jídla, ale i dobové pamlsky. Oltář ilustruje duchovní význam potravy, vysvětlujeme, proč v křesťanství chleba a víno symbolizují Tělo a Krev Páně,“ řekla Stanislava Cafourková.

Po úvodním slově následovala dílnička pro malé i velké Voláme sluníčko, halóóó… Vyráběly se různé perníkové ozdoby a také kolečko z kynutého těsta. To se po nazdobení umístilo do hrníčku, nasypala se hlína, zasela pšenice - to aby do velikonočních svátků vyrostla a ozdobila tak domácnosti všech, kteří do centra zavítali.

Výstava bude k vidění až do 7. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám