Hlavní obsah

Naučte se mlynářskému řemeslu ve vodním mlýnu ve Slupi

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vše patřilo k práci mlynáře? Jaké dovednosti musel zvládat a mít v malíku? Kde se bere mouka na koláče? Na vlastní kůži můžete zakusit mlynářské řemeslo v sobotu 29. dubna, pokud navštívíte vodní mlýn ve Slupi, externí památku Technického muzea v Brně.

Foto: Eva Řezáčová, TMB

Vodní mlýn ve Slupi

Článek

„Na naši akci zveme zejména rodiče s dětmi. Čekají na ně stanoviště s mlynářskou tematikou a společně budeme sledovat cestu od zrníčka ke koláči. Děti se na stanovištích dozví, jak těžká práce ve mlýně byla a spoustu věcí si samy vyzkouší,“ popisuje program s názvem Jaro na mlýně Šárka Motalová z Technického muzea v Brně. „Zapojit se mohou i hraví dospělí,“ dodala.

Kromě znalostí prověří úkoly na mlýně také zdatnost a sílu účastníků. Po seřazení postupu zemědělských prací či poznávání obilí totiž přijde na řadu odvoz pytlů a mletí mouky na ručním mlýnku. Dalším prubířským kamenem pro mlynáře-nováčky bude řemeslná dílna. Ač se v den konání Jara na mlýně nekonají běžné prohlídky s průvodcem, lze si památku prozkoumat individuálně nebo se v 15 hodin zúčastnit interaktivní prohlídky pro děti.

Celodenní program s tematikou jara a mlynářství potrvá od 10 do 17 hodin a tvoří součást celosezónního projektu S Matičkou a se Šroubkem za poznáním putujem. Jedná se už o třetí ročník věnovaný mimobrněnským památkám Technického muzea v Brně. Právě na vodním mlýně ve Slupi celá akce letos startuje.

Jako druhý přijde na řadu 13. května pro změnu větrný mlýn v Kuželově, kde se chystá akce s názvem Rok na vsi. Kdo se chce do projektu spojeného s návštěvou šesti externích památek muzea zapojit, může začít sbírat razítka do cestovního pasu, který obdrží na pokladně památky. Získávat se dají i pamětní mince se Šroubkem a Matičkou.

Vodní mlýn ve Slupi si zaslouží vaši pozornost po celou sezónu. Přístupný je od dubna do října denně kromě pondělí a ve svátky od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Prohlídky s průvodcem se konají každou celou hodinu.

„Vodní mlýn ve Slupi se nachází v klidné vesničce u vody, kde si člověk odpočine a nabude pozitivní sílu. Návštěvníci si mimo jiné mohou prohlédnout různé nástroje a vodní kola v provozu. Také zde máme tobogán, který se používal na spouštění pytlů z patra do patra,“ láká k návštěvě průvodkyně na památce Radka Rybánská.

Renesanční stavba velkomlýna se čtyřmi funkčními vodními koly a mlýnským náhonem se nachází na jižní Moravě u hranic s Rakouskem nedaleko Znojma. Vzdálenost od Brna je asi 80 kilometrů. Autem se vypravíte po silnici č. 53 do Znojma a před Lechovicemi odbočíte vlevo na Mackovice, další trasa je přes Božice, Hrádek a Jaroslavice. Pokud zvolíte jízdu autobusem, pojedete do Znojma, kde přestoupíte na linku Znojmo – Slup (směr Jaroslavice, Hevlín).

Reklama

Výběr článků

Načítám