Hlavní obsah

Na změnu ve financování sociálních služeb jsou kraje připraveny, zaznělo v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové sociální komise ze všech krajů ČR v Plzni se ujistili, že jsou připraveni k plánovanému přechodu financování sociálních služeb z ministerstva na kraje.

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

V Plzni proběhlo zasedání Komise Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti za přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí.

Článek

Poprvé po šesti letech se zúčastnil zasedání Komise Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti příslušný rezortní ministr. Tak za přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové proběhlo v úterý 1. července v Plzni jednání, jehož hlavním tématem byla novela zákona o sociálních službách, která přenáší rozdělování peněz z ministerstva na jednotlivé kraje České republiky.

„Jsem rád, že vás mohu pozdravit a přivítat v Plzeňském kraji. Věřím, že probíhající jednání přinese určitý profit a využijete příležitosti osobně informovat ministryni o aktuálních záležitostech v krajích a naopak paní ministryně vás seznámí se záměry vlády,” prohlásil na úvod jednání hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který byl potěšen velkou účastí přítomných.

V případě schválení novely zákona o sociálních službách z roku 2006 je, jak uvedl člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, Plzeňský kraj připraven převzít financování sociálních služeb.

„Je pro nás důležité, že celkem pro všechny kraje dohromady je garantováno 7,2 miliardy korun na sociální služby, a to nejenom pro letošní rok, ale i pro následující tři roky s předpokládanou valorizací. Osobně se domnívám, že kraje mají k poskytovatelům sociálních služeb blíže, lépe posoudí jejich potřeby a služby budou poskytovány na potřebné úrovni,” uvedl Honz.

Kraj má letos k dispozici 353 miliónů korun, což je o 45 miliónů korun více než v předcházejícím roce. Z této částky bylo již 150 miliónů korun rozděleno pro hospodaření 12 příspěvkových organizací zřizovaných Plzeňským krajem. Dalších 70 miliónů korun kraj doporučil poskytnout na sociální péči obcím a městům, 60 miliónů pak dostávají církve a stejnou částku neziskové subjekty, přes 6 miliónů korun je pro soukromé subjekty a 8 miliónů korun bylo poskytnuto na sociální lůžka v nemocnicích na území Plzeňského kraje.

„Z dlouhodobého hlediska však tyto peníze rozhodně nemohou stačit, protože populace stárne, stejně jako se zvyšují náklady na provoz objektů a poskytování služeb,” podotkl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám