Hlavní obsah

Na hradě Svojanov ožijí postavy z dějin

Novinky, Květa Korbářová

Není tajemstvím, že je někdejší královský hrad Svojanov opředený legendami a pověstmi. Postavy z nich ožijí 27. a 28. října.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov ožijí postavy z legend a pověstí. Návštěvníci mohou být u toho.

Článek

Čas dušičkový vybízí i k připomenutí postav z časů minulých. Správa svojanovského hradu do podzimního programu zařadila prohlídky právě s touto tematikou. „Dva dny na konci října věnujeme tajemným postavám z historie hradu. Máme naplánované jak odpolední, tak večerní prohlídky,“ informoval svojanovský kastelán Miloš Dempír.

Historické příběhy přiblíží svým výkladem nejen průvodci, ale i hrané scény, které se budou prohlídkami prolínat. „Při přípravě jsme vycházeli z pověstí a legend, které se k hradu vážou a můžeme je ztvárnit,“ uvádí Petr Kubíček, manažer letohradského spolku Honorata. Její členové se do zpracování daného tématu zakousli.

„Nově přidáme ještě jednu pověst, která se váže ke každému hradu, a to upsání se čertu za účelem vybudování nějaké části hradu, mostu či věže. Bude smyšlená a jako jediná se odehraje venku,“ upozornil Petr Kubíček. Zájemci o večerní procházky hradem se mají na co těšit.

Svojanovské stíny slibují zaručený výlet za tajemnem. Které postavy se letos předvedou, je prozatím tajemstvím. Zájemci, kteří nechtějí přijít o jedinečný zážitek, by si měli vstupenky raději rezervovat.

„Pokud to bude možné, vyhovíme všem zájemcům, kteří na prohlídky přijedou. Doporučujeme ale, aby se předem objednali, a to na e-mailu info@svojanov.cz nebo na telefonním čísle 461 744 124,“ připomíná kastelán.

Speciální prohlídky s postavami ze svojanovských legend jsou naplánované na 27. a 28. října od 15.45 hodin, poté vždy v pětačtyřicetiminutových intervalech.

Hrad Svojanov má v říjnu brány otevřené každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin, od listopadu do 17. prosince pak o sobotách, nedělích a ve svátek od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám