Hlavní obsah

Muzeum jihovýchodní Moravy představuje firmu Baťa v Brazílii

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme povinnost dívat se dopředu aneb Firma Baťa v Brazílii. To je název výstavy, která je instalována v prostorách krátkodobých výstav Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava je k vidění v přízemí budovy 15 továrního areálu.

Foto: archiv MJVM ve Zlíně

V brazilské baťovské nákupně kůží, 2. polovina 20. let 20. století, fotoarchiv MJVM

Článek

Pro baťovskou výrobu byly nezbytně nutné suroviny, samozřejmě zejména kůže, ale i další materiály. Proto bylo pro firmu Baťa velmi důležité, pokud nechtěla být závislá na zprostředkovatelských firmách, vybudovat vlastní nákupní síť přímo v zemích, kde se žádané suroviny nalézaly.

Hlavním cílem firmy Baťa však bylo vybudování základen, které by zabezpečily přísun levných a kvalitních kůží pro obuvnickou výrobu. „Tyto základny měly postupně vzniknout na několika kontinentech. První z nich měla vyrůst v jihoamerické Brazílii, kde v roce 1940 firma Baťa zakoupila rozsáhlé pozemky ve státech Sao Paulo a Matto Grosso,“ uvedla kurátorka výstavy Hana Kuslová.

Kolik z nás dnes ví, jak náročné je zpracování kůže a výroba přírodního kaučuku? „Když si najdete čas a výstavu navštívíte, podíváte se díky firmám Tarex, Stema a Komponenty například na to, jak vypadá latex, bílá krepa, syntetický kaučuk nebo různé druhy usní,“ podotkla Hana Kuslová.

Zajímavými exponáty na výstavě jsou mapy vytvořené v zeměpisném oddělení firmy Baťa v letech 1942 a 1943 a zachycující výskyt důležitých surovin v jednotlivých světadílech. Pozoruhodná je však i mapa výskytu tropických nemocí.

Výstava, která se nachází v přízemí 14. budovy 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, je přístupná až do 17. srpna.

Související témata:

Výběr článků

Načítám