Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede Straussova Netopýra

Novinky, Monika Malíšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpopulárnější z děl Johanna Strausse, operetu Netopýr, uvede na svých prknech Moravské divadlo Olomouc. Premiéru inscenace, kterou se souborem opery a operety nastudoval Zbyněk Brabec, mohou diváci vidět v pátek 22. února od 19 hodin, první repríza je pak naplánována na sobotu 23. února.

Foto: Jiří Doležel
Článek

Děj operety vypráví o pomstě, kterou vymyslí doktor Falke na svého kamaráda Eisensteina na oplátku za to, že jej na Silvestra nechal sedět až do rána opilého na městské lavičce v kostýmu netopýra.

Výběr operety přiblížil umělecký šéf souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc (MDO) Miloslav Oswald. „Jde o jednu z nejkvalitnějších a nejpropracovanějších operet. Netopýr má obdivuhodně kvalitní hudební složku i libreto. Obsahuje velmi chytlavé melodie,“ uvedl Oswald.

MDO přizvalo ke spolupráci na inscenaci Zbyňka Brabce, operetního sólistu z Divadla J. K. Tyla v Plzni. Netopýr byl pro něj v olomouckém divadle debutem. „Je zajímavé, že jsem jako režisér zatím vždycky dostal nabídku na konkrétní titul a zatím jsem žádný neodřekl. Netopýr je jedna z nejlépe napsaných operet, takže v tomto případě jsem neváhal ani na okamžik,“ vysvětlil Brabec. 

Sám Brabec titul důvěrně zná, jeho první profesionální role byl právě Princ Orlovský z Netopýra. Také on oceňuje kvalitu Straussova díla. „Existuje řada operet, které mají krásnou hudbu, ale obsahově jde o naivní díla. Straussovi se povedlo napsat geniální hudbu ke geniálně vymyšlenému příběhu. Netopýr je komedie s dokonale fungujícím libretem a klidně by se tento titul dal uvádět jako činoherní,“ uznal Brabec. 

Brabec také pro olomouckou scénu přeložil libreto operety z německého originálu. Jak sám řekl, k žádným zásadním úpravám nedošlo, protože opereta je podle něj zakořeněná ve své době a nesnese aktualizaci.  

V hlavní mužské roli Gabriela von Eisensteina uvidí diváci střídavě Petra Martínka a Ondřeje Koplíka. V roli Rosalindy, ústřední ženské postavy, budou alternovat Lea Vítková s Magdalenou Málkovou. Pro Koplíka a Vítkovou je navíc role v Netopýrovi prvním setkáním s tímto titulem.

„Vzpomínám na olomouckou inscenaci před deseti lety, tehdy jsem kolegyním záviděla, že si můžou zazpívat Rosalindu. Teď se to splnilo i mně,“ pochválila si Vítková, ale zároveň dodala, že ač je role krásná, je taky velmi náročná. „Měl jsem možnost vidět před rokem inscenaci v brněnském divadle a už tehdy jsem si říkal, že by mě bavila role Alfréda. Nakonec jsem dostal roli Eisensteina a jsem za to moc rád,“ přidal se Koplík.

Moravské divadlo Olomouc uvedlo do dnešní doby celkem dvanáct inscenací této operety. Naposledy ji před jedenácti lety nastudoval režisér Jiří Nagy.

Obsazení:

Gabriel von Eisenstein: Ondřej Koplík/Petr Martínek

Rosalinda: Lea Vítková/ Magda Málková

Frank: Vladimír Třebický/ Petr Špaček

Princ Orlovský: Barbora Polášková/ Lucie Janderková

Alfréd: Jakub Rousek/ Milan Vlček

Dr. Falke: Martin Štolba/ Vladislav Zápražný

Dr. Blind: Ondřej Doležal/ Ivo Melkus

Adéla: Elena Gazdíková/ Brabaral Sabella

Frosch: Petr Šíma/ Václav Bahník

Ida: Renáta Mrózková/ Lucie Martináková - Hloužková

(Zdroj: MDO)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám