Hlavní obsah

Minerály z Madagaskaru jsou k vidění ve stříbrském muzeu

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum ve Stříbře hostí výstavu minerálů a fotografií z Madagaskaru, které přivezl stříbrský rodák Milan Purkart.

Foto: Martina Sihelská

Návštěvníci si vyslechli přednášku.

Článek

Autor při vernisáži, která se konala 9. července, vyprávěl o životě, fauně i zajímavostech Madagaskaru, svou přednášku navíc doplnil fotografickou projekcí.

"Pro mě jsou cesty do těchto zemí nejen zajímavým výletem, ale také samozřejmě stojí i za mou obživou. Kamenům se věnuji od dětství, kdy jsem chodil na speleologický kroužek ve Stříbře, tehdy jej vedl Miroslav Cvrk starší. Konkrétně na Madagaskar se ještě letos budu vracet. Jsou tam krásná místa, ale těžký život. Například je tam nedostatek dřeva, takže loďky se dědí, a pokud taková loď shnije, má rodina problém zajistit si novou," vyprávěl devětatřicetiletý Purkart.

Jeho zájem podporovala už v dětství i maminka Jana. "Pořád měl doma pod postelí nějaké kameny, které různě přinášel. Vždyť jemu by se ani ta postel nemohla propadnout, co jich tam měl. Je to jeho největší koníček, věnuje se mu už od osmi let, pořád chodil někam do šachet," vzpomínala Jana Purkartová.

Návštěvníci vernisáže se ptali na různé věci, zajímala je madagaskarská platidla, hovorový jazyk, úřednické záležitosti, i to, jak se vůbec může na pozemcích začít hledat minerály. "Ke kamenům mám hodně blízko, sama je sbírám. Vozím si je z různých výletů. Dokonce mám před domem velké kamenné srdce, měří přes metr," usmívala se Jarmila Klepsová z Černošína.

Výstava potrvá až do 31. srpna a bude otevřena: úterý až pátek - od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám