Hlavní obsah

Kralupské dívky a ženy milují vodní aerobik

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K oblíbeným pohybovým aktivitám bezesporu patří i takzvaný vodní aerobik. Rozhodně při něm nehrozí nadměrné zatížení svalů. Po padesáti minutách cvičení a deseti minutách finální relaxace není tělo rozlámané, ale jen příjemně unavené.

Foto: Martin Tlustý

Letošní úplně první hodina kralupského vodního aerobiku byla nadmíru zdařilá.

Článek

Chtěli jsme zjistit víc, a tak jsme navštívili nedávno znovuotevřený kralupský krytý bazén, ve kterém se v současnosti vodní aerobik cvičí každé úterý a neděli večer.

Pohyb ve vodě má značný fyziologický účinek. Zaměstnává totiž celý pohybový aparát rovnoměrně. Kosti, klouby ani páteř nejsou zatěžovány nárazy. Cvičení, které do Evropy dorazilo zpoza velké louže, probíhá s pomocí umělohmotných nadlehčovacích pásů a žížal i bezprstových rukavic. Vodní aerobic může zbavit bolestí zad, snížit hmotnost, zformovat postavu, pomoci s rehabilitací po operacích i úrazech. Účinný je prý rovněž v boji proti celulitidě a osteoporóze.

Každá cvičební hodina je složena z jednoduchých, leč účinných cviků. Program je komponován pro všechny věkové kategorie. První čtvrthodinka je vždy rozcvičkou určenou k rozehřátí hlavních svalových skupin. Pak následují poněkud rychlejší cviky, které mají za úkol vydatně prokrvit již celé tělo. Hlavní částí cvičení je celá půlhodina zaměřená na posílení pažního, břišního i zádového svalstva a k redukci stehen a hýždí. Doslova celé tělo se důkladně procvičuje chůzí, během, roznožkami, kopy, výskoky a celou plejádou dalších možných cviků. Finální část je naopak již pozvolnější a slouží k celkovému tělesnému uvolnění.

Účastnit se mohou úplně všichni, muži i ženy, mohou se zúčastnit i děti, ale děti mladší 15 let by měly přijít v doprovodu osoby starší 18 let. Cvičení je vhodné i pro těhotné ženy, jakož i jako rehabilitace po úrazech.

Výhodou vodního aerobiku je, že člověk ponořený až po krk „ztrácí“ až 90 % své hmotnosti. Proto je podvodní cvičení velmi šetrné jak k srdci, tak i oběhovému systému, nedochází ani k přetěžování kloubů nebo páteře. V Kralupech, ale i jinde, se vodnímu aerobiku věnují jak mladé dívky a ženy, tak dámy středního věku i seniorky. Ani mužská účast prý však není zas až tak velkou vzácností.

Vážné zájemkyně o vodní aerobik mohou najít podrobnější informace a termíny přímo na internetovských stránkách kralupského vodního aerobiku nebo si mohou vzít plavky a přijít přímo do krytého bazénu v Kralupech, a to každé úterý a neděli od 18.30 hodin. Jednotlivé vstupné činí 70 Kč, členky Sokola platí 45 Kč. Je však možno zakoupit si i zlevněnou permanentní vstupenku či požádat o daňový doklad. Pokud však půjdete poprvé, přijďte, prosím, minimálně 15 minut před začátkem cvičení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám