Hlavní obsah

Kováci seznamují středoškoláky s pracovním právem

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co čeká absolventy škol při nástupu do prvního zaměstnání? Jak má vypadat pracovní smlouva? Na co si dávat pozor při jejím uzavírání? Jaká jsou práva a povinnosti zaměstnance? Na tyto a další otázky odpovídají zástupci Odborového svazu KOVO při svých přednáškách na jihočeských středních školách.

Foto: OS KOVO

Na snímku zleva Jan Švec a Rudolf Tkáč v SOŠ Blatná.

Článek

„K výjezdům do škol v regionu jsme se rozhodli na základě množících se žádostí ředitelů některých středních, především technických škol. Stávající učební osnovy totiž podle jejich vyjádření problematiku pracovně-právních vztahů zcela postrádají. A to přesto, že se aktuálně týká mnoha žáků posledních ročníků,“ uvedl jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Podstatou zhruba hodinových přednášek je seznámení žáků s hlavními úskalími reálné praxe. „Mezi hlavní témata tak patří informace o právech a povinnostech zaměstnance i zaměstnavatele, o tom, jak má vypadat pracovní smlouva, na co si dát pozor, jaké nároky vyplývají z pracovního poměru a podobně. Samozřejmostí jsou také informace o podmínkách bezpečnosti práce, onemocnění, pracovních úrazech a jejich odškodňování,“ poznamenal Švec.

Studenti se v rámci přednášek odborářů dozvědí mimo jiné detailní sdělení o odměňování za odvedenou práci, tedy o mzdě, prémiích a případných benefitech. „Za zcela zásadní považujeme vzdělání a informovanost v oblasti pracovně-právní, kde se podle našich zkušeností vyskytuje dlouhodobě největší množství nedostatků,“ doplnil vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Jihočeští kováci vyjíždějí mezi středoškoláky na základě pozvání škol už několik let a žádostí o jejich přednášky přibývá. Zcela pravidelně se tak s nimi setkávají například žáci čtvrtých ročníků Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně či Střední odborné školy Blatná.

Spolupráce se školami je však pouze jednou z dílčích aktivit OS KOVO na jihu Čech. V regionu funguje na slušné úrovni krajská tripartita a zdejší kováci se také spolu s Jihočeským krajem a Jihočeskou hospodářskou komorou pravidelně podílejí na podpoře technického vzdělávání na všech úrovních škol, od učilišť až po vysoké školy.

O výsledcích jihočeských zástupců OS KOVO, respektive jejich úspěšném kolektivním vyjednávání se zaměstnavateli, hovoří skutečnost, že průměrná měsíční mzda v bezmála šedesátce jihočeských průmyslových podniků, v nichž působí Odborový svaz KOVO, přesáhla v prvním pololetí letošního roku krajský průměr o téměř šest tisíc korun.

Z porovnání údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a interních statistik OS KOVO vyplývá, že zatímco průměrná hrubá mzda činila v Jihočeském kraji v prvních šesti měsících letošního roku měsíčně 27 833 korun, zaměstnanci v kovoprůmyslu dosáhli na 33 732 korun. To bylo o téměř 2,7 tisíce více i ve srovnání s celorepublikovým průměrem.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám