Hlavní obsah

Karviná ruší herny, zůstanou jen kasina

Novinky, Lukáš Hudeček

Karvinští zastupitelé schválili na svém posledním zasedání obecně závaznou vyhlášku o regulaci provozování hazardních her na území města.

Foto: Štefan Špic

Masarykovo náměstí, Karviná

Článek

Nová vyhláška začne platit od 1. ledna 2019. „Vyhláškou rušíme všechny herny v Karviné a zůstanou jen případná kasina. Dosud jsme čekali na ministerstvo financí až zpřísní podmínky, a nestalo se tak. Systémově je špatně, že hazard v některých městě funguje, v dalších vůbec ne a v jiných jen napůl. Proto jsme se rozhodli k radikálnímu řešení,” vysvětlil primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

V uplynulém období se podařilo výrazně snížit počet heren ve městě. Z původních 80 heren se jich na území města nachází 35. Postupně vymizí, povolený hazard zůstane jen pro provozovny kasin. „Do kasina se nedostane každý, jsou tam zpřísněné podmínky a opatření, vstup je třeba pouze na členskou kartu. Předpokládám, že v Karviné budou kasina dvě, maximálně tři, budou-li vůbec nějaká,” dodal primátor.

Vyhláškou přijde sice Karviná o výnosy z loterie ve výši několika miliónů, ze kterých pravidelně financovala volnočasové, kulturní a sportovní aktivity, je ale natolik v dobré kondici, že rezervy z rozpočtu tyto náklady pokryjí. „Všichni víme, jaký má hazard negativní vliv na životy lidí. Věřím tomu, že tento krok povede k lepšímu životu ve městě,” uzavřel primátor.

Zřízení nové městské vyhlášky o regulaci hazardu na území města v Karviné bylo zahrnuto do Desatera projektu Bezpečná Karviná společně s dalšími body - například s rušením ubytoven, se zavedením bezdoplatkových zón nebo s podpisem memoranda se společností RESIDOMO, které městu umožní kontrolu nově příchozích nájemníků do jejich bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám