Hlavní obsah

Jihočeští němčináři si z Goethe-Institutu v Praze odvezli první místo

Novinky, Kateřina Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti němčiny z tercie Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích si minulý týden přivezli z Prahy první místo za týmovou spolupráci na projektu Wiederbelebung der Vergangenheit: Türen als Augenzeugen wichtiger geschichtlicher Ereignisse.

Foto: Kateřina Štruncová

ocenění v Goethe-Institutu

Článek

Hlavním organizátorem projektu bylo Gymnázium Thomase Manna v Praze ve spolupráci s Goethe-Institutem.

Cílem bylo popsat zajímavý okamžik z historie našeho města, a to z perspektivy dveří určité budovy v Českých Budějovicích. „Studenti vytvořili tým, ve kterém nejprve proběhl brainstorming, pak si mezi sebe rozdělili role a naprosto precizně a na skutečně vysoké úrovni jim pod rukama vznikaly texty vyprávěné z perspektivy prastarých dveří klášterního kostela Obětování panny Marie na Piaristickém náměstí, doplněné nákresy a fotografiemi kostela," vysvětlila učitelka německého jazyka PhDr. Jana Špilerová.

„Hlasovali jsme, jaké dveře by byly nejvýraznější a které už toho hodně zažily. Napadly nás právě dveře u kostela na Piaristickém náměstí, kde se určitě vždy odehrávala spousta událostí mapujících dějiny města," doplnila prof. Špilerová.

Celkem do soutěže dorazilo 56 příspěvků a projektu se zúčastnilo 9 škol z celé České republiky. Diplomem a užitečnými dary byly oceňovány dvě kategorie – kategorie jednotlivců a kategorie týmů. Našim studentům blahopřál i německý velvyslanec pan Johannes Haindl, který ke konci slavnostního programu pronesl: „Když jsem četl vaše fantastické práce, připadal jsem si jako doma. Úroveň vaší znalosti jazyka je opravdu perfektní, a proto před vámi smekám.“

Taková slova jsou velmi potěšující zvláště v době, kdy němčina přestává být prvním cizím jazykem. Výsledky mladých němčinářů ukazují, že zejména v jižních Čechách bude mít člověk, který dobře ovládá jazyk svých nejbližších sousedů, vždy výhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám