Hlavní obsah

Jaká je představa architektů o městech budoucnosti, napoví výstava v Litomyšli

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak by mohlo v budoucnosti vypadat společné hlavní město Evropy? V jízdárně litomyšlského zámku podává představu výstava s názvem Trojúhelník. Návštěvníkům ukáže pohled současných architektů na celkový urbanismus města. Výstava je otevřena do 18. května denně od 10 do 17 hodin.

Foto: Zdeňka Kalová

Města budoucnosti

Článek

Trojúhelník je mezinárodním projektem, který představuje přemýšlení o architektuře a urbanismu současného města. Na projektu se podílejí architekti, studenti architektury, teoretici a umělci a hudebníci z Čech, Slovenska a Rakouska. Zásadní částí výstavy je představení návrhů nového hlavního města Evropy Urbo kune I.–IV., hlavního města Spojených států evropských.

Výstava propojuje tři evropská města: Litomyšl, Bratislavu, Vídeň. V těchto městech budou koncerty, výstavy a kolokvia probíhat paralelně. Jednotlivé exponáty a doprovodný program budou putovat mezi těmito městy a symbolicky je po dobu výstavy spojí.

Prvním doprovodným programem k výstavě Trojúhelník je diskusní podvečer nazvaný Jedna hodina ve městě LOM. Uskuteční se přímo v jízdárně zámku v Litomyšli v pátek 25. dubna od 17 hodin.

U kulatého stolu budou diskutovat nad připravovaným románem a filmovým zpracováním příběhu nového města architekt Petr Hájek, režisér Tomáš Luňák, teoretik architektury Jan Tabor, spisovatel Miloš Urban. Během večera bude prezentována idea města LOM, zazní v autorském čtení úvodní kapitola románu a bude promítnuta krátká ukázka animace.

Reklama

Výběr článků

Načítám