Hlavní obsah

Ivetu jsem poznal, když jí bylo sedmnáct, řekl Robert Rohál, autor publikace o Ivetě Bartošové

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní příběh Ivety Bartošové má podtitul kniha s názvem Iveta z pera Roberta Rohála, kterou vydává Ottovo nakladatelství a která se během několika málo dní objeví na pultech knihkupectví v Česku i na Slovensku. Autor velmi aktuální publikace měl několik důvodů, proč nabídku přijmout.

Foto: archiv autora knihy Iveta

Iveta Bartošová - Robert Rohál

Článek

Důvod vzniku knihy není třeba vysvětlovat. Co bylo pro vás nejdůležitější v rozhodování, zda nabídku nakladatelství přijmout?

Byla to hlavně výzva, kterou jsem zvažoval asi hodinu, a pak si řekl, že do toho jdu. Během jednodenní přípravy jsem se ponořil i do historie fan klubu, který jsem Ivetě před třiceti lety zakládal. A vzpomněl si přitom na fůru věcí z té doby. Taky jsem si musel dát dohromady její kariéru, a to pěkně chronologicky. Teprve až potom jsem mohl začít psát.  

Jak dlouho jste zvažoval všechna pro a proti?

Asi jenom tu hodinu. Už na začátku ale existovala představa, že se nebudu příliš věnovat mediálnímu humbuku, co nastal po její smrti, ale především samotné Ivetě a všemu tomu, co se jí v životě i kariéře povedlo.  

Novinky.cz už informovaly, že jste stál u vzniku prvního zpěvaččina fan klubu v Holešově. Mohou se tedy čtenáři těšit i na vaše osobní vzpomínky na Ivetu?

No jasně, bez osobních vzpomínek by to nešlo. Ivetu jsem poznal, když jí bylo sedmnáct. Její fan klub jsme s Vaškem Formanem vedli tři čtyři roky, až pak jsem jej předal Petru Mráčkovi do Prostějova. Ale dalších deset let jsem s ní byl v kontaktu, dělal jsem s ní rozhovory pro noviny, párkrát jsme se sešli mezi čtyřma očima, sledoval jsem ji. Byl jsem svědkem mnoha jejích besed či koncertů, byli jsme i u toho, když vyhrála svého prvního Zlatého slavíka.   

Kniha Iveta bude mít podtitul Životní příběh Ivety Bartošové. Co tedy obsahuje?  

Knížka je hlavně o Ivetě a její cestě, pro kterou se v roce 1984 rozhodla. Nechybí ani moře fotografií,  diskografie, filmografie, citace z recenzí, osudoví muži, stejně jako dobové rozhovory ať už s jejími rodiči a třídní profesorkou z éry Ivetiných začátků... Využil jsem i její korespondence, kdy mi sděluje různé věci týkající se hlavně její práce a spolupráce s fan klubem, což vnáší do knihy takový zvláštní autentický dojem. Je tam třeba pohled, který mi psala v létě 1985 z Frenštátu, kde pobývala u svých rodičů po smrti Petra Sepešiho a přemítala, jestli se ke zpívání vrátí nebo ne, anebo lístek, kdy mi sděluje, že začíná spolupracovat se skupinou Balet...  

Kdy kniha vyjde a kde ji zájemci seženou?

Pokud vím, tak na trhu by se měla objevit v příštích dnech všude tam, kde se prodávají knihy.       

Reklama

Výběr článků

Načítám