Hlavní obsah

Hasiči na Nových Mlýnech odstřelují pod hladinou ukryté stromy

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavlov

Na tři dny obsadili základny Yacht Clubu na břehu dolní nádrže Vodního díla Nové Mlýny u Pavlova na Břeclavsku specialisté hasičů. Likvidují stromy komplikující život uživatelům přehradní nádrže.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tři kilogramy trhaviny uvolňují ze dna přehrady kmen stromu.

Článek

Zásahu, který je pro tým hasičských záchranářů z Hlučína současně praktickým výcvikem, předcházela iniciativa členů Vodní záchranné služby ze základny v Pavlově. Záchranáři upozorňovali na problémy, které torza stromů – často již jen pahýly, stěží dosahující na hladinu, dělají uživatelům jezera.

Poté, co loni do jednoho stromu narazila loď pravidelné linky, museli první z nebezpečných stromů likvidovat již tehdy. „Nebyla to tehdy chyba kapitána. Ten strom se prostě uvolnil a otočil, takže jeho část se dostala do plavební dráhy,“ řekl velitel pavlovských záchranářů Stanislav Hrdlička.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Člun odváží ke břehu uvolněný kmen stromu.

Problémy mají všichni uživatelé jezera, proto Povodí Moravy a Báňský úřad vyhověly požadavku na likvidaci již rozpadlých kmenů. Celkem jich má zmizet desítka, část ještě letos, zbytek na jaře příštího roku. Po dohodě se první na řadu dostaly ty, které jsou v plavební dráze.

Zásah probíhá pod dozorem střelmistra hasičů Martina Červenky. Specialista si tak od trhavin letos neodpočine, své zkušenosti ukázal například při povodních na severu Čech, kdy na jeho umění likvidovat překážky bez způsobení dalších škod bylo odkázáno nemálo lidí.

Expert používá trhaviny Austrogel nebo semtex, „Najednou smíme odpálit nejvýše tři kilogramy trhaviny. Protože některé ty stromy mají u dna v obvodu i kolem tří metrů, je nutné odstřel dělat nadvakrát,“ prozradil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Výbuch trhaviny má kmen uvolnit ode dna.

Nálože jsou obvykle uvázány ve starých prostěradlech po obvodu kmene asi půl metru nad úrovní dna, tedy kolem 3,5 metru pod hladinou. „Stačilo by méně trhaviny, pokud bychom kmen navrtali a vložili ji dovnitř. Vrták pro vrtání pod vodou ale nemáme,“ řekl.

Cena zařízení na vrtání pod vodou by byla kolem miliónu korun, obvyklou techniku využít nelze. Navíc kmeny stromů z tvrdého dřeva jsou po dlouhých letech ve vodě tvrdé jako kámen. Při porovnání cen se tedy jako levnější řešení jeví použít víc trhaviny. Letos jí i vlivem zásahů na povodních Červenka spotřeboval hodně.

„Mám dohodu s dodavatelem, že v případě nutnosti mi zajistí kdykoliv otevření skladu. Samozřejmě na plánované akce není problém, ale když jsem odjížděl při povodních na Liberecko, fasoval jsem u nich trhaviny v neděli v noci,“ pochválil spolupráci Červenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám