Hlavní obsah

Hasiči na Hornolidečsku uctí svatého Floriána

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek svatého Floriána připadá každoročně na 4. května. Připomínat si ho budou hasiči z celého Hornolidečska, a to mší svatou na svatém Hostýně a ve Střelné.

Foto: Ludmila Brousilová

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Střelné, ve kterém se bude v neděli sloužit mše svatá za dobrovolné hasiče z Hornolidečska

Článek

Patron hasičů svatý Florián bude ve středu 4. května slavit svůj svátek. V mnohých encyklopediích se můžete dočíst, že svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm. Tedy nejen hasičů, ale také hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár.

Svatého Floriána budou v neděli uctívat také hasiči z devíti obcí na Hornolidečsku. „V našem okrsku se potkáváme každoročně na mši. Letos bohoslužba připadla na Střelnou, příští rok se bude konat v Horní Lidči. Na mši se vždy potkají hasiči z Horní Lidče, Valašských Příkaz, Střelné, Študlova, Lačnova, Lidečka, Pulčín, Francovy Lhoty a Valašské Senice,” uvedl velitel dobrovolných hasičů z Horní Lidče a současně člen výkonného výboru Okresního sdružení hasičů Vsetín Miroslav Pinka.  Nedělní mše svatá začíná v půl jedenácté dopoledne.

Už o den dříve (tj. v sobotu 30. dubna) se hasiči z celé České republiky potkají na mezinárodní hasičské pouti na Svatém Hostýně. Mši tam bude v bazilice Nanebevzetí Panny Marie sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Na svátek svatého Floriána se pravidelně potkávají nejlepší z řad hasičů u hejtmana Zlínského kraje, kde z jeho rukou přebírají významná ocenění nebo medaile. Za obec Horní Lideč se takového pozvání zatím dostalo veliteli Sboru dobrovolných hasičů Miroslavu Pinkovi, starostovi sboru Stanislavu Mišunovi a mistryni světa v požárním sportu Petře Chovancové.

V dávných dobách bylo na svátek svatého Floriána zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v usedlosti nestalo neštěstí. Floriánovo „hasičství" je však třeba chápat v původním slova smyslu jako hašení požáru lidské zloby a nenávisti.

Význam svátku svatého Floriána a důležitost dobrovolných hasičů můžete uctít během nedělní mše svaté ve Střelné. Začíná v půl jedenácté dopoledne a věnována je sborům dobrovolných hasičů z Hornolidečska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám