Hlavní obsah

Den Plzně v Senátu Parlamentu České republiky

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. září se ve Valdštejnské zahradě uskutečnil Den Plzně v Senátu pořádaný statutárním městem Plzeň. Při této příležitosti město představuje nejen svoji bohatou architekturu, historii a současnost, ale i významné osobnosti, které z něho pocházejí.

Foto: Ivo Šašek

Stánek s vítěznými výrobky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje na Dnu Plzně v Senátu.

Článek

V letošním roce proběhl již 12. ročník Dne Plzně v Senátu, je součástí celoroční akce Kde domov můj, kterou si město Plzeň připomíná sté výročí vzniku České republiky.

Při této příležitosti proběhla vernisáž výstavy věnované třem plzeňským osobnostem, které spojuje nejen stejný rok narození – 1918, ale jejich proslulost nejen v České republice, ale i na Slovensku.

Světové úrovně ve svém oboru, sportovní horolezecké fotografii, dosáhl Vilém Heckel, který tragicky zahynul v roce 1970 v Peru při zemětřesení pod horou Huascarán.

Miroslav Horníček exceloval v celé řadě divadelních i televizních představení, nezapomenutelný je „jeho“ televizní seriál Dva písaři a mimo republiku se proslavil na Světové výstavě v kanadském Montrealu, kde uváděl, dnešními slovy moderoval, Kinoautomat.

Bohumil „Bimba“ Konečný, malíř a ilustrátor mimo jiné Foglarova Hlasatele a celé řady dalších časopisů, reklamních letáků a knih, se proslavil i přesto, že za minulého režimu nemohl po mnoho let oficiálně publikovat.

S těmito třemi plzeňskými rodáky se tedy mohou návštěvníci Valdštejnské zahrady podrobněji seznámit až do konce září.

Vernisáž výstavy byla pouze zahájením Dne Plzně v Senátu, protože ji doplnil bohatý program, jenž nabídl dobovou módní přehlídku, taneční vystoupení Dance by Lion´s, hudbu kapely Pilsner Jazz Band, práci bednářů Plzeňského Prazdroje nebo prezentaci regionálních potravin Plzeňského kraje.

Všechna vystoupení a všechny prezentace se setkaly s velkým úspěchem, ale zájem o regionální potraviny byl takový, že pořadatelům se podařilo vzbudit skutečné retro, které zná starší generace, a to nefalšovanou frontu na vybrané výrobky.

Nejen čeští návštěvníci, ale i zahraniční turisté se spořádaně řadili do fronty na ochutnání chodských koláčů, makových řezů, brodských klobás, řeznických copů, sušeného ovoce, tlačenky, ale i kefíru, medu nebo jahodového džemu. Kvalifikovaný výklad k jednotlivých ochutnávkám měli krajští koordinátoři soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje, pracovníci společností Úhlava o.p.s. a Místní akční skupiny Pošumaví z.s.

12. ročník Dne Plzně v Senátu pokračoval i přes nepřízeň počasí v úspěšné tradici představení města ležícího na soutoku čtyř řek Pražanům a všem návštěvníkům  Senátní zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám