Hlavní obsah

Dalším symbolem Luhačovic se stal pohárek Nectarium

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lázně Luhačovice mají od neděle 8. května svůj vlastní unikátní lázeňský pohárek.

Foto: Milan Mikšík

Generální ředitel MUDr. Eduard Bláha a autorka pohárku Nectarium Adéla Chorá

Článek

Jeho autorkou je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Adéla Chorá, která nejlépe splnila dvě hlavní kritéria designérské soutěže, a tedy originalitu a inovaci. Svůj název Nectarium získal díky své podobě s lučním kvítkem.

Pohárek má jednoduchý tvar, a přesto je hravý a originální. Nectarium je místem, kudy se na povrch rostlin dostává nektar, v případě pohárku neméně vzácná minerální voda.

Pohárek je vyroben z vysoce kvalitního porcelánu. Do jeho středu je vsazeno brčko, které napodobuje pestík květu. Tvar nádobky je čistý a příjemně se drží.

Pití Vincentky, Ottovky i Aloisky je základem lázeňské léčby v Luhačovicích. Lázeňské pohárky s ouškem a charakteristickou násoskou jsou využívány k pitné kúře již po staletí. Jedná se o typický český výrobek.

Nejstarší nádobky na minerální vodu se vyráběly z kameniny, cínu nebo dřeva. Od poloviny 18. století se začala objevovat první porcelánová pítka a později se k výrobě používalo také sklo. I dnes se pohárky těší stálé oblibě a jsou nepostradatelnou výbavou každého lázeňského hosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám