Hlavní obsah

Další krok k nové koncertní hale v Ostravě. Byl zveřejněn vítězný architektonický návrh

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava zahájilo loni v srpnu jednu z nejvýznamnějších architektonických soutěží v celé své historii. Kombinovaná dvoukolová mezinárodní architektonicko-urbanistická soutěž na koncertní halu má svého vítěze. Je jím studio Steven Holl Architects + Architecture Acts z New Yorku.

Foto: zdroj MMO

Vizualizace vítězného návrhu koncertní haly na ulici 28. října v ostravě

Článek

Vítězný návrh vybrala renomovaná soutěžní porota, která soutěžní návrhy posuzovala 1. a 2. července.

„Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je právě studio Steven Holl Architects + Architecture Acts, které má na kontě řadu realizací špičkové světové úrovně. Právě americkému studiu se nejlépe podařilo propojit stávající dům kultury na ulici 28. října s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,” informoval Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

V prvním kole bylo vybráno 31 zájemců o účast v soutěži na základě svých referencí a portfolií - a z nich šest návrhů. Do druhého kola postoupily čtyři návrhy.

„Výstavu všech čytř návrhů z druhého kola připravujeme na září. Ještě na podzim bychom rádi uzavřeli smlouvu s autorem vítězného návrhu. Do konce roku 2021 by měly být dokončeny všechny stupně projektové dokumentace. Následovat bude zahájení stavby v roce 2022 a k slavnostnímu otevření nové koncertní haly a modernizovaného domu kultury dojde v roce 2024," informovala náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová, která byla členkou poroty.

K financování přípravy a realizace této investičně náročné stavby má město, podle primátora Tomáše Macury, speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu 250 milionů korun a další peníze budou přibývat. Primátor Tomáš Macura dále informoval, že na základě memoranda o spolupráci, podepsaného v roce 2018, se k podpoře tohoto projektu zavázal i český stát, zastoupený Ministerstvem kultury České republiky částkou 600 milionů korun a také Moravskoslezský kraj částkou 300 milionů. Zbytek do předpokládané částky 1,5 miliardy dodá město Ostrava.

„Ostrava vybudováním nového koncertního sálu posílí svou pozici kulturního centra a zařadí se po boku významným metropolím, které již svou koncertní halu mají. Poslední opravdu plnohodnotnou koncertní halou postavenou u nás bylo pražské Rudolfinum z konce 19. století. Věřím, že i naše ostravská hala bude lákat svou architekturou, zvukem a programem nejméně stejně tak dlouhou dobu,” dodal Tomáš Macura.

„Ostrava o výstavbu důstojné koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usiluje již desítky let. Například jeden projekt byl vyhotoven již v roce 1949, další v roce 1969. Současný Dům kultury Ostrava, vybudovaný v roce 1961, neplní dostatečně funkci koncertní haly,” dodal Zbyněk Pražák, náměstek primátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám