Hlavní obsah

Českobudějovičtí studenti při hodině biologie komunikovali s vrstevníky ze Švédska

Novinky, Petr Kuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyučováním přírodovědných předmětů v cizím jazyce se už dnes na některých školách setkáte. Jde ale většinou o cizojazyčný výklad učitele. V Českých Budějovicích si studenti na hodině biologie zkusili komunikaci přes Skype, a to rovnou se svými vrstevníky ve Švédsku.

Foto: Petr Kuba

Komunikace se studenty ze Švědska je i zábava.

Článek

Studenti soukromé střední školy EDUCAnet v Českých Budějovicích měli minulý týden opět možnost vyzkoušet si tak trochu jiný typ výuky. „Notebooky, které v hodinách běžně používáme, opět ukázaly, jaké výhody mohou přinášet. Práce s on-line vzdělávacím systémem, vyhledávání informací na internetu či on-line testování je již zaběhlou a výborně fungující praxí,“ sdělila jedna z vyučujících Veronika Faktorová.

V čem že se tedy zmiňovaná hodina lišila? Zapojili do ní Skype, program, který většina uživatelů zná: umožňuje posílání zpráv či telefonování po celém světě. „Díky mezinárodnímu projektu Comenius jsme získali mnoho zahraničních kontaktů, jedním z nich je i střední škola ve švédském Varbergu,“ uvedla učitelka biologie.

„Na základě spolupráce s varbergskou školou jsme uskutečnili hodinu biologie po Skypu. Téma hodiny bylo zdraví. Spolu s kolegou Henrikem Idewaldem jsme připravili několik otázek týkajících se této problematiky. Cílem hodiny bylo propojit cizí jazyk, v našem případě angličtinu, s dalším předmětem. A proč ne právě s biologií,“ dodala učitelka.

Jak taková hodina probíhala? Přihlašovací údaje studentů byly přeposlány do varbergské školy a pak už jen s napětím očekávali, až se švédští studenti objeví. Uběhlo několik málo minut a jednotliví studenti začali přijímat volání od jejich severských protějšků. Někteří byli zpočátku rozpačití, ale stydlivost rychle překonali a pustili se směle do anglické konverzace. Web kamery, které jsou součástí téměř všech počítačů a notebooků, konverzaci velice zpříjemnily, a studenti tak mohli alespoň na krátkou dobu nahlédnout do Švédska a dozvědět se něco málo o tamních vrstevnících. Hodina uběhla jako voda. Setkala se ovšem s velkým ohlasem.

„Studenti si pochvalovali novou zkušenost, což nás velice těší a budeme v této spolupráci i nadále pokračovat,“ zakončila poznatky Veronika Faktorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám