Hlavní obsah

Česká scénická umění se představila v USA 

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České národní budově na Manhattanu proběhl showcase českých scénických umění. Profesionálové, agenti a organizátoři festivalů stejně jako newyorská veřejnost zhlédli představení Naivního divadla Liberec, Švandova divadla, VerTeDance, ME-SY, skladatelského sdružení Konvergence a sdružení ALT@ART.

Článek

Letos již počtvrté koordinovala účast na největším veletrhu scénických umění ve Spojených státech amerických a podruhé s možností tzv. showcase Česká centra. 

„Naším cílem je podpořit zapojení českých subjektů do programových plánů zahraničních scén – a právě v tom má veletrh APAP, hojně navštěvovaný programovými řediteli a dramaturgy z celého světa, velký význam. Nezanedbatelnou devizou pro české umělce je možnost uspořádání showcasu v prostorách České národní budovy v New Yorku,“ uvedla Vilma Anýžová, generální ředitelka Českých center. 

Šestice uměleckých souborů představila ukázky svých představení 11. ledna v České národní budově na Manhattanu.

„Oproti loňskému roku byla česká nabídka žánrově pestřejší, a mohla tak podat reprezentativní představu o scénickém dění v České republice,” řekla Pavla Niklová, ředitelka Českého centra New York.  

Ve srovnání s dalšími mezinárodními showcase, která probíhají paralelně na stovkách míst po celém New Yorku, jsou podle Niklové české dvacetiminutové ukázky profesionálně nasvíceny a ozvučeny, a poskytují velmi názorný obraz celého představení.  

„Úspěšná účast Naivního divadla Liberec na showcase v rámci veletrhu APAP v New Yorku potvrdila známou skutečnost, že v rámci potenciální zahraniční spolupráce je nesmírně důležité, aby existoval prostor, kde lze konkrétně a přímo prezentovat českou aktuální kulturní nabídku,” uvedl Stanislav Doubrava, ředitel Naivního divadla Liberec. 

Letos poprvé zde měli svůj vlastní showcase také hudebníci. Doslova zazářilo sdružení Konvergence. „Z účasti na APAP hodnotíme nejpřínosněji samotný showcase, kde se nám podařilo vystoupení v krásné atmosféře s početným vnímavým publikem,” uvedla Kateřina Riethofová. Sdružení využilo účast k dalším dvěma koncertům v Bostonu a New Yorku.

Některým souborům se během účasti na veletrhu podařilo zahrát v New Yorku, nebo mimo něj celé představení. Široké veřejnosti se představilo nejen sdružení Konvergence, ale také Švandovo divadlo.

Ředitel Daniel Hrbek sdělil: „Švandovo divadlo v New Yorku uspělo. Kromě Bohemian National Hall si zařídilo hostování v Cornelia Street Café 9. ledna a i díky tomu jedná nyní o účasti na divadelním festivalu NATIONAL YIDDISH THEATRE – FOLKSHIENE v červnu 2015; ve hře je i pětitýdenní hostování v New Yorku v off broadwayských divadlech...“ 

Americká veřejnost se letos zcela mimořádně mohla seznámit se záznamem z připravovaného představení „1914“ amerického režiséra Roberta Wilsona. Hru, která vzniká při příležitosti 100. let výročí začátku 1. světové války, připravuje Činohra Národního divadla. Ukázku osobně představil Michal Dočekal, umělecký šéf Činohry Národní divadla. Světová premiéra proběhne na jaře ve Stavovském divadle.

Reklama

Výběr článků

Načítám