Hlavní obsah

Bývalý vojenský areál opět ožil

Novinky, Jiří Jánošík

V bývalém vojenském areálu VÚ8189 v Mikulovicích na česko-polském pomezí se ve dnech od 12. do 14. října uskutečnilo branné cvičení organizované místní pobočkou celorepublikového občanského sdružení Nadoraz – Centrem branných aktivit Jeseníky. Konalo se pod vedením kvalifikovaných instruktorů a příslušníků AČR.

Foto: Jiří Jánošík

Kontrola zajištení zbraně

Článek

Cvičení začalo klasicky s pátečním večerem. Nejprve se všichni účastníci sešli na předem určeném místě a poté se přesunuli do vojenského objektu. Po krátkém úvodním seznámení se rozdala výzbroj a výstroj obsahující velké polní, znehodnocené makety útočných pušek vz. 58, nesprávně nazývaných samopaly. A začalo se s pořadovou přípravou.

Začátky byly pro všechny náročné, ale nadaní cvičenci je brzy překonali. Přesto ulehnout mohli už po půlnoci. Jejich spánek ale neměl trvat dlouho, už ve tři ráno je budila vojenská siréna a řev instruktorů, kteří vyžadovali jejich okamžitou přítomnost a připravenost. Evakuace proběhla v poklidu a bez velkých průtahů. Pro všechny byla zajímavým zpestřením noci. 

V sobotu se pokračovalo ve vojenském drilu - od rána a naplno. Pořadová příprava, topografie, taktická příprava, spojovací - to vše a ještě o něco víc museli zvládnout za pouhé dopoledne. Součástí výcviku bylo i zdokonalování fyzické kondice a týmového ducha. Po obědě probíhal výcvik základů sebeobrany a zdravovědy. Poté se začalo s přežitím ve volné přírodě, zaměřené na ohňový výcvik a rozdělávání ohně pomocí jednoho kusu dřeva a křesadla. I přesto, že počasí přálo, dalo to mnoha účastníkům zabrat. Survival nám zabral větší část sobotního odpoledne.

K večeru se vyrazilo do terénu a to už s využitím všeho co se účastníci byli schopni naučit. V podstatě bez pomoci instruktorů, kteří to spíše stěžovali přepady, se museli přesunout na bránu sever, reagovat na neznámý terén, v nejedné chvíli byl takzvaný zrychlený přesun ztížený ještě zpěvem oblíbených vojenských písní.

Na bráně sever dostali účastníci souřadnici zadanou v MGRS na kterou se měli zase samostatně přesunout. Tam je čekalo další překvapení typu survival. Protože už v té době nejednoho trápil hlad, mohli se navečeřet sedmkrát převařených žaludů. Přespání v improvizovaných podmínkách není v říjnu pro bábovky, takže si jej všichni účastníci náležitě užili. 

V neděli proběhlo vyhodnocení výcviku. Instruktoři účastníky pochválili za prokázání velmi dobrých výsledků i využití nabitých dovedností v praxi. Účastníci poděkovali za akční víkend a všichni se rozjeli do svých domovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám