Hlavní obsah

Byli to až čeští filmaři, kteří odhalili "skryté rezervy" Mariána Labudy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech slovenský herec Marián Labuda st., který léta spolupracuje také s českými filmaři. U českého publika poprvé zabodoval v roli řidiče Pávka v nestárnoucí komedii režiséra Jiřího Menzela Vesničko má středisková.

Foto: archiv autora

Oblíbený slovenský herec Marián Labuda st. si už před lety získal také přízeň českého publika.

Článek

Marián Labuda st. se narodil 28. října 1944 v obci Hontianské Nemce, která se rozprostírá v údolí řeky Štiavnica v jižní části středního Slovenska.

Divadlo si oblíbil už coby žák školou povinný, za což mohou školní zájezdy do bratislavských divadel. Později se synek venkovského krejčího zhlédl v ochotnickém divadle, které ho přivedlo na myšlenku věnovat se herectví profesionálně. Zkusil podat přihlášku na Vysokou školu múzických umění - a ono to vyšlo. Jeho talent byl potvrzen absolutoriem školy a vzápětí i prvním angažmá v činohře Slovenského národního divadla.

Přesto si na slovenské první scéně dlouho nezahrál, protože o tři roky později, tedy v roce 1968, spoluzakládal generační Divadlo na korze. Když bylo po dvou letech existence rozprášeno, působil na Nové scéně, kde vydržel poměrně dlouho. Teprve v roce 1989 nastoupil angažmá - a znovu se tak po dvaceti letech vrátil - do Slovenského národního divadla, kde hraje dodnes. Přitom hostuje i na jiných scénách.

Zatímco v divadle nebo na televizní obrazovce se v 70. letech vyprofiloval jako zajímavý herec velkého formátu a mnoha rejstříků, ve slovenských filmech často jen přihrával. Zvrat v jeho filmové kariéře nastal poté, co začal spolupracovat s českými filmaři, kteří jako by odhalili jeho "skryté rezervy".

Největšího úspěchu v českém filmu dosáhl Marián Labuda st. asi jako řidič Pávek v nestárnoucí komedii Vesničko má středisková (1985), ale divácky i herecky vděčných rolí vytvořil v Česku nepochybně více. Patří k nim určitě i mafiánský boss Carmello v parodii na gangsterky Buldoci a třešně (1981), velkostatkář a zámecký správce Stoklasa ve filmu Konec starých časů (1990), bizarní hrdina grotesky Král Ubu (1996) či obchodní cestující Walden ve smutné komedii Obsluhoval jsem anglického krále (2006).

Za ztvárnění postavy otce v lyrickém filmu Zahrada (1995) obdržel Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Není bez zajímavosti, že jak v Králi Ubu, tak v Zahradě si zahrál i hercův syn - Marián Labuda ml. (1974), který jde v otcových šlépějích.

Začátkem 90. let točil Marián Labuda st. i v Německu, ale nejvíc si prý cení své herecké účasti ve filmu Schůzka s Venuší (1991), který v koprodukci USA, Velké Británie a Japonska režíroval věhlasný maďarský režisér István Szabó. Vedle Mariána Labudy st. si ve slavném filmu zahrály i takové hvězdy jako Glenn Closse nebo Niels Arestrup.

Uměleckou dráhu Mariána Labudy st. připomíná i medailonek v knize Hvězdy odvedle a jejich stopy nejen v českém filmu, kterou před měsícem vydalo pražské nakladatelství Grada Publishing.

Související témata:

Výběr článků

Načítám