Hlavní obsah

Budoucí kuchaři a číšníci v Klatovech předváděli, jak se chystá slavnostní tabule

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že tabule ve škole nemusí pouze viset za katedrou, se mohli přesvědčit návštěvníci prezentační akce v sále Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Své odborné dovednosti zde prezentovali ve čtvrtek 21. dubna žáci třetích ročníků všech učebních oborů.

Foto: Ivo Šašek

Slavnostní tabule 2016

Článek

Slavnostní tabule předváděli podle vylosovaného tématu žáci učebního oboru kuchař - číšník. Výsledkem byly vzorně a vkusně připravené stoly pro hostiny konané při různých příležitostech a životních událostech. V tomto případě nebyly tedy k vidění vlastní potraviny, ale prostředí, které budou žáci po příchodu do praxe pro zákazníky připravit. 

Vlastní potravinářské výrobky prezentovali žáci dalších učebních oborů. Budoucí cukrářky a cukráři měli za úkol vyrobit slavnostní dort. Ani zde určitě nebude v budoucnu nouze o nápadité sladkosti, které se budou velmi dobře vyjímat při jakékoli akci. Dort s kravičkami byl například určen pro oslavu zemědělce, další s logem Viktorie Plzeň byl obdivován sportovci, ale byly k vidění i dorty určené pro oslavu narozenin nebo pro chlapečky, či holčičky. 

Mladí pekaři se zase pochlubili výrobky z jemného a běžného těsta. Ukázali, že ze zdánlivě běžných, každodenně konzumovaných potravin, je možné vytvořit zajímavé varianty pro slavnostní příležitosti.

V konkurenci ostatních výrobců se neztratili ani adepti na výuční list v oboru řezník - uzenář. Jejich úkolem bylo zhotovit drobné masové výrobky, dušené výrobky a výrobky vařené výroby. jejich výrobky byly stylizovány do podoby zvířat nebo ptáků, takže kromě dalších smyslů si přišel na své i zrak. 

Je tedy škoda, že zájem mladých o učební obory stále klesá, přestože uplatnění v uvedených oborech na trhu práce je velmi dobré nejen v regionu Klatovska. Zástupkyně ředitele školy pro teoretické vyučování Ing. Magda Netíková to dokládá na oboru řezník - uzenář, kde zájem o tuto profesi je mezi zaměstnavateli velký, ale počet žáků, kteří obor dokončí, neustále klesá. 

Reklama

Výběr článků

Načítám