Hlavní obsah

Bruntálští studenti převzali v synagoze v Krnově ocenění za mimořádný přínos

Novinky, Tomáš Sedlák B.Th.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 27. října proběhlo v Krnovské synagoze desáté předávání cen Dr. Ernsta Berla.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.

Oceněná Klára a Michal mezi ředitelem bruntálského gymnázia a zástupcem Krnovské synagogy

Článek

Ceny Dr. Ernsta Berla, světoznámého vědce, rodáka z Bruntálu (tehdejší Freudenthal), se předávají studentům bruntálského gymnázia již desátým rokem. 

Tento chemik evropského věhlasu se narodil v židovské rodině průmyslníka Maxe Berla. Studoval ve Vídni, později ve Švýcarsku, kde roku 1901 získal doktorát na Univerzitě v Curychu. V letech 1914 - 1919 byl řídícím chemikem na rakouském ministerstvu války.

V letech 1919 - 1933 vyučoval chemii na Technické vysoké škole v německém Darmstadtu a po nástupu Hitlera k moci emigroval se dvěma syny do USA, kde do roku 1944 působil jako profesor na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. Jméno Ernsta Berla dnes nese Institut chemických technologií Technické univerzity Darmstadt.

Na památku tohoto vědce je udělována každoročně nejméně jednomu studentovi / studentce bruntálského gymnázia cena Dr. Ernsta Berla za mimořádné výsledky či mimořádný čin.

Tento rok se ona slavnostní událost odehrála v prostorách znovu otevřené Krnovské synagogy, která v dobách před 2. světovou válkou sloužila jako templ i pro bruntálské židy, kteří svoji vlastní synagogu neměli.

K již dříve oceněným tak tento den přibyla Klára Řepková – finalistka mezinárodní česko-slovenské soutěže Expedice Mars (60hodinová simulace letu a návštěva European Space Center v Belgii), a Vojtěch Matuš – mistr ČR v zimním orientačním běhu a reprezentant školy ve sportovních soutěžích.

Každému z jmenovaných rukou osobně potřásl a diplom předal ředitel bruntálského gymnázia Mgr. Petr Melichar, finanční dar zapsaného spolku Krnovská synagoga ve výši 2000 Kč pak věnoval jeho člen Jiří Strnad.

Reklama

Výběr článků

Načítám