Hlavní obsah

Bojovníci kung-fu na Vysočině

Novinky, Jan Rouzek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média opakovaně potvrzují, že i běžný zájezd autobusem nebo nudná plavba luxusní jachtou se mohou změnit v survival challenge. Přemýšleli jste například, jaké by to bylo čelit reálnému konfliktu na ulici? A co přepadení s nožem nebo znásilnění? Ruku na srdce – víte, jak se zachovat?

Foto: Jan Rouzek

Výcvik kung fu se zbraněmi

Článek

Většina lidí navzdory četnosti konfliktů odpovídá záporně. Právě kvůli tomu přizval sifu (čínské označení pro učitele) brněnské kung-fu školy Jiří Holáň na každoročně pořádaný letní kurz v Blatinách experta na sebeobranu a streetsurvival Lubomíra Meda. Dvojice učitelů připravila v druhé polovině prázdnin účastníkům kurzu velice výživný program.

Letní škola – poučení, relax, zábava, ale i tvrdá dřina

Žáci brněnské školy Kung-Fu - Hung Gar Kuen jezdí na každoroční pobyt sbírat energii, regenerovat se a věnovat se svému oblíbenému sportu. Tréninky, které během roku probíhají v prostorách vlastní tělocvičny, jsou v rámci letní školy rozšířeny o řadu možností, které ve městě realizovat nejde.

Většina žáků školy jsou pracující, tudíž pobyt v horské chatě obklopené lesy a skalními masivy berou jako příjemně strávenou dovolenou s přáteli. Cvičení, které probíhá téměř každý den, potom vítají jako smysluplnou náplň. Všichni se jednohlasně shodují, že oproti klasickým sportovním pobytům je letní škola mnohem lépe a efektivněji využitý čas.

Sebeobrana a kung-fu – dvě omáčky pod jednou pokličkou?

Na letošním kurzu ovšem žáci navíc okusili také sebeobranu a streetsurvival. Základy sebeobrany sice jsou součástí běžných tréninků (koneckonců, k čemu by bylo bojové umění, se kterým se neubráníte), ale díky prostoru a lepší časové dotaci si mohli žáci okusit, jak to chodí ve skutečnosti.

Mimo klasický roleplay proběhla také noční hra, kde účastníci čelili reálnému napadení a na obranu měli jenom to, co uměli. Situace byly o to zajímavější, že jak agresoři, tak oběti byli cvičenci kung-fu. Člověk koneckonců nikdy neví, koho na ulici potká.

Součástí tréninků byly i přednášky o včasné identifikaci násilníků, prevenci konfliktů a samozřejmě jejich řešení. Proběhl i speciální seminář zaměřený na tematiku znásilnění, kde měly ženy a dívky možnost vyzkoušet si, zdali jsou schopny v situaci správně reagovat a zachránit se. Většina z nich potvrdila, že v sobě objevily kapacity, o kterých doposud neměly ani tušení.

Nevíte co s dětmi? Pošlete je do kung-fu školy!

Mimo starší cvičence se soustředění v Blatinách účastnili také žáci nejmladší. Pro ty byl připraven zvláštní program – kromě tréninků také stolní a míčové hry, vycházky a samozřejmě zkoumání okolní přírody.

„Rodiče oceňují, že jejich děti dělají něco smysluplného. Nejenom že všestranně rozvíjejí svoje pohybové schopnosti, ale také se učí čelit konfliktním situacím. Dovedou se lépe prosadit, což je chrání před psychickými i fyzickými formami šikany, a to jak ze strany vrstevníků, tak i dospělých,“ uvedl sifu Jiří Holáň.

Jedním z hlavních poslání pobytu je vytvoření pevného kolektivu. Soustředění rok co rok stmeluje nováčky a starší žáky, což pomáhá cvičencům dostat se dál. Dobrá rada od zkušenějšího žáka totiž může ušetřit spoustu potu, modřin a námahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám