Hlavní obsah

Barevná devítka s exotickou kuchyní, hudbou, tancem, uměleckými dílnami i spoustou soutěží

Novinky, Veronika Schieblová

V sobotu 29. srpna se vysočanský park Podviní zaplní cizokrajnou kuchyní, exotickou hudbou a roztančí v rytmech dálných krajů. V Praze 9 se totiž už pojedenácté koná multikulturní festival Barevná devítka. Vrací se na něj i jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz, letos s celou kapelou. Vstup je zdarma.

Foto: Veronika Schieblová
Článek

Městská část Praha 9 pořádá v sobotu 29. srpna už 11. ročník multikulturního festivalu Barevná devítka. Akce prezentuje kulturu národnostních menšin žijících u nás veřejnosti. Na nudný vzdělávací program však mohou návštěvníci zapomenout. Barevná devítka přináší hudbu, tanec, cizokrajnou kuchyni, umělecké dílny, soutěže nebo suvenýry ze všech koutů světa. Festival, na který je vstup zdarma, začíná ve 14 hodin.

Na Hlavní pódium se letos po roce vrací úspěšná jihoafrická jazzová zpěvačka Melanie Scholtz, tentokrát s celou kapelou, se svým smyčcovým kvartetem. Světovými cenami ověnčenou umělkyni si tedy návštěvníci festivalu vychutnají se vším všudy. Večer zakončí skupina Al-Yaman, jemensko-česká formace, která kombinuje arabskou hudbu s prvky elektra. Přes den se na Hlavním pódiu objeví třeba The Brownies, Avlija, La Descarga Salsa Orchestra, Mariachi Azteca Di Praga či Aneboafro.

Na zbrusu novém Horním pódiu na návštěvníky čekají tradiční tance z Koreje, Indie nebo romský čardáš. Připravené budou také pohybové workshopy nebo bubenické vystoupení senegalského umělce Mustaphy Faye.

Na obou pódiích se dohromady odehraje 19 tanečních nebo hudebních vystoupení. 

Možná největším tahákem Barevné devítky je pestré menu pochoutek z celého světa. Letos si návštěvníci pochutnají na delikatesách z celkem 22 zemí včetně Angoly, Gruzie, Brazílie, Peru, Francie, Japonska, Arménie, Rumunska nebo třeba Konga a Pákistánu. Připravené budou také vína z JAR, Moldávie, Rumunska nebo Peru. K ochutnání bude i čaj a káva, včetně té připravené v džezvě.

Populární je také etnotržiště, kde festivaloví návštěvníci seženou suvenýry z celého světa. Letos na Barevné devítce pořídí například rukodělné výrobky z Afriky, tradiční, ručně vyšívané, látky a koberce z Pákistánu nebo arabskou kávu a olivovo-vavřínová mýdla ze Sýrie.

Na festivalu se pravidelně podílejí neziskové organizace, ambasády nebo kulturní centra a další zahraniční instituce. Letos to jsou například Velvyslanectví Jihoafrické republiky, Honorární konzulát súdánské republiky, Velvyslanectví íránské islámské republiky, Rumunský kulturní institut v Praze, Česko-japonská společnost, Centrum Dialog nebo Potala OS. Tyto organizace představují kultury svých zemí, přivážejí nebo doporučují skvělý hudební či taneční program. Celkem se na programu podílí 19 organizací, institutů a ambasád.

„Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit také na oblíbenou festivalovou soutěž Za hodinu kolem světa s Dopravním podnikem hl. m. Prahy. Hra prověří znalosti o jednotlivých zúčastněných zemích a podpoří setkávání návštěvníků s původními obyvateli těchto krajin. Navíc hrajeme o pěkné ceny,” řekl k programu radní Prahy 9, Mgr. Adam Vážanský.

Multikulturní festival Barevná devítka je plný vůní, rytmů, barev a chutí z celého světa. Jedenáctý ročník festivalu představí desítky etnik ze všech koutů planety. 

Akce se koná v sobotu 29. srpna v parku Podviní v pražských Vysočanech, začíná ve 14:00, vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám