Hlavní obsah

Anketa Atlet roku bude znát v sobotu vítěze

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úspěšnou sezónu zakončí anketa Atlet roku jako už tradičně ve Zlaté huse na Václavském náměstí.

Foto: Jiří Cysař

Zuzana Hejnová

Článek

O tomto víkendu se dozvíme, kdo se stane atletem roku. Anketa ve své historii prošla řadou změn týkajících se soutěžních kategorií, poprvé se u nás nejlepší atlet vyhlašoval v roce 1962. Letos jsou na poctu nejvyšší dva žhaví kandidáti, a to Zuzana Hejnová a Vítězslav Veselý. Jejich úspěchy převyšují ostatní zbývající osmičku finalistů natolik, že jeden z nich nepochybně vyhraje.

Na stranu Hejnové se asi přiklání většina laické i odborné veřejnosti. Letos vyhrála všechny závody, ve kterých nastoupila, včetně finále MS v Moskvě i Diamantové ligy. Naproti tomu Veselý bojoval v sezóně se zraněním a v Diamantové lize nebyl až takovým suverénem. Hovoří pro něj ale titul mistra světa z Moskvy.

Další atleti mají již jen šanci bojovat o nižší příčky a podle předpokladu budou úspěšní medailisté z Moskvy. A dále atleti, kteří se umístili ve finále mistrovství světa. Jedinou výjimkou je Lenka Masná, kterou zde nahradil Jaroslav Bába.

Nominovaní atleti

Anežka Drahotová - chůze, Eliška Klučinová - víceboj, Jiřina Svobodová - tyč, Ladislav Prášil - koule, Jan Kudlička - tyč , Lukáš Melich - kladivo, Pavel Maslák - 400 m, Vítězslav Veselý - oštěp , Zuzana Hejnová  - 400 m př., Jaroslav Bába - výška.

Historie ankety

Atlet roku je česká anketa, při níž je vyhlašován nejlepší atlet uplynulé sezóny. Poprvé byl nejlepší atlet vyhlášen v roce 1962, od té doby byla tato anketa jednou přerušena v roce 1969. Od roku 1997 se vyhlašují atletické osobnosti uplynulé sezóny v kategoriích nejlepší atlet, junior, trenér a objev.

Nejvyšší počet získaných titulů drží Helena Fibingerová a Jan Železný, kteří zvítězili sedmkrát. Šest prvenství získali Ludvík Daněk, Imrich Bugár a Jarmila Kratochvílová. Rekordmanem v počtu titulů v anketě Atlet roku samostatné České republiky je Jan Železný se šesti úspěchy. V letech 2002 až 2006 získal pětkrát prestižní titul světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, od roku 2007 šestkrát zvítězila oštěpařka Barbora Špotáková.

Vyhlášení atleta roku 2013 - sobota 9. 11. od 21:40 hodin na ČT 1.

Související témata:

Výběr článků

Načítám