Hlavní obsah

750. výročí Ostravy: Biskup Lobkowicz bude sloužit mši svatou na Masarykově náměstí

Novinky, Pavel Siuda

Mše svatá na Masarykově náměstí bude součástí oslav 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě v testamentu olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku. Bohoslužbu bude v sobotu 9. září od 10.00 hodin sloužit biskup František Václav Lobkowicz. Živě ji bude přenášet televize Noe.

Foto: Biskupství ostravsko-opavské

Bohoslužba na Masarykově náměstí v Ostravě se ukustečnila v novodobé historii poprvé v loňském roce v rámci oslav 20. výročí od založení diecéze.

Článek

Společně s biskupem Lobkowiczem budou mši svatou celebrovat pomocný biskup Martin David a emeritní arcibiskup katovické diecéze Damian Zimoń. Přítomní budou čelní představitelé města i zástupci partnerských měst, kteří na oslavy dorazí ze zahraničí. Součástí bohoslužby bude žehnání praporů jednotlivých městských obvodů, hasičů, skautů a dalších složek podílejících se na životě města.

Mše svatá na hlavním ostravském náměstí se uskuteční v novodobé historii po druhé. V loňském roce Masarykovo náměstí zaplnili věřící u příležitosti oslav 20. výročí od založení ostravsko-opavské diecéze.

Centrum města ožívá již v pátek 8. září, kdy tu začíná dvoudenní program s názvem Historický rej. Dějištěm dobových scének a představení se stane Masarykovo náměstí, Černá louka a Slezskoostravský hrad. Historická slavnost se bude odehrávat ve středověkých kostýmech.

Reklama

Výběr článků

Načítám