Článek
Nelamte si hlavu s tím, zda je člověk, kterého chcete obdarovat, milovník knih. Kuchařky jsou zkrátka a dobře skvělým dárkem i pro ty, kteří jinak čtení neholdují.
Jestliže máte doma teenagera aktivně sledujícího sociální sítě, rozhodně ho potěší kuchařka, která obsahuje recepty nejznámějších českých i slovenských blogerů. Najdete mezi nimi skvělou kuchařku Kamu, přebornici přes pečivo Maškrtnicu, ale i originální a zdravé recepty od Zásadně Zdravě, rychlé večeře od Florentýny či street food podle Koko.
Že mládí a vaření nejde k sobě? Doba se mění a s ní i zažité stereotypy. Martin Škoda svou první kuchařku vydal v 17 letech. O čtyři roky později vydává další díl Škoda nevařit 2.
Čeká na vás 20 nabitých kapitol, kdy každá kapitola = akce s jídlem v hlavní roli. Každá kapitola, to jsou čtyři jídla, která fungují sama o sobě, ale také jako kompletní menu.
V knize najdete českou i mezinárodní kuchyni, ale i recepty bez masa. Knížka má šikovnou vazbu, při vaření zůstane otevřená na té správné stránce.
Napadlo vás někdy, jaké by to asi bylo, vzdát se jednou provždy cukru? Autorka kuchařky Cukrfree to udělala. O své recepty se dělí s fanoušky na sociálních sítích a poptávka po receptech byla tak velká, až vnikla kuchařka. Co v ní najdete?
„Účelem této kuchařky není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Je to i důkaz toho, že i život bez cukru může být skutečně sladký. Není to dieta, je to životní styl. Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Zahrnují kompletní menu – snídaně, snacky, hlavní jídla, přílohy a dezerty," píše autorka na stránkách.
Autorka blogu a stejnojmenné Kuchařky ze Svatojánu Eva Francová pro své recepty čerpá inspiraci ze života ve Svatojanském Újezdu nedaleko Jičína. V jejích receptech nenajdete maso a téměř žádné mléčné výrobky. Naopak obsahují spoustu luštěnin, zdravých dobrot, pečiva, hlavních jídel, zavařenin a mnoho dalšího. Kuchařka ze Svatojánu je vhodná pro všechny - babičky, maminky, i milovníky všeho zdravého a netradičního.
Že se kytky dají jíst a nejsou jenom na okrasu, ukazuje kuchařka Jany Vlkové s názvem Květinová kuchařka. V knize najdete seznam jednotlivých rostlin, které jsou zdraví nezávadné a co více, dokonce i jedlé. Je také plná jednoduchých receptů, které zvládne každý.
Všechny recepty jsou rozděleny dle ročních období, podle toho, kdy lze danou rostlinu sehnat, utrhnout, nebo koupit. Květinová kuchařka potěší milovníky estetična i kreativní duše.
Zamilovali jste se do nepečených dezertů, dortů a cukroví? Pak svou drahou polovičku obdarujte chytře a pořiďte jí inspiraci v podobě kuchařky plné raw sladkostí. Ty nejenže skvěle chutnají, ale navíc si nemusíte lámat hlavu, zda vám těsto vyběhne. Raw dezerty jsou navíc mnohdy zdravější, než klasické recepty z mouky a cukru. Pořiďte knihu fanouškům raw syrové stravy, ale i lidem se zálibou v tvoření sladkých dezertů.
Jestliže máte v rodině dobrodruha, který se rád a často vypravuje na daleké cesty (nejen) po krásách českých krajů, rozhodně se mu bude hodit na cestu přibalená inspirace v podobě Outdoorové kuchařky od autorky Petry Pospěchové. Ta kvituje, že na cestách se člověk rozhodně nemusí spokojit jen s instantními polévkami, konzervami v plechovce, nebo tučnými a smaženými jídly v hospodách.
V knize najdete praktické rady, jak si naplánovat jídelníček, co vše s sebou na túru pro přípravu jídla budete potřebovat, ale i to, jak jídlo efektivně zabalit či jakých léčivých rostlin můžete využít, pokud vás na cestě postihnou zdravotní obtíže.
I jeden z nejznámějších českých kuchařů se dal na zdravější recepty. Zdeněk Pohlreich shodil několik kilogramů a začal se i ve svém televizním pořadu věnovat zdravějšímu vaření. Jeho osobitost a originalita ale stále zůstala zachována. Zkrátka a dobře, je to pořád ten samý Pohlreich, akorát trochu odlehčený.
„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Není to příběh o napraveném hříšníkovi, na svém životě bych neměnil nic. Tahle kuchařka je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád. Základem jsou kvalitní suroviny v rozumném množství, ale také skvělá chuť a prezentace jídla," píše autor na svých stránkách.
Roman Vaněk je zkušeným autorem mnoha kuchařek. Jedna z jeho posledních knih je vhodná především pro prací a povinnostmi zatížené jedince, kteří si rádi pochutnají na gastronomickém zážitku, leč času nemají nazbyt.
V kuchařce najdete 111 receptů, krok za krokem doplněné o barevné fotografie, ze kterých se nají celá rodina.
V pořadí již čtvrtý díl Vaříme podle Herbáře vydávají herečka Linda Rybová a zpěvačka Kateřina Winterová. Tyto dvě dámy spojily své síly v televizním pořadu a k velkému úspěchu začaly vydávat i kuchařky, o které je, soudě podle čtvrtého pokračování, velký zájem.
Knihy zaujmou originálním obsahem, počte si v nich i kuchař začátečník, dozví se mnoho užitečných věcí o nejrůznějších oblastech i přísadách souvisejících s vařením. Autorky si dávají záležet na dokonalém souznění s přírodou. Najdete jak tradiční recepty české kuchyně, tak i lehkou exotiku.