Hlavní obsah

Jak vyzrát na alkoholovou kocovinu

Novinky, das

S příchodem zimy se naplno rozjíždí sezóna oblíbených společenských večírků a party, která vrcholí bujarými oslavami nového roku. Dost často je vše doprovázeno alkoholovými smrštěmi, které mohou mít za následek dost krušná rána. Bolest hlavy, sucho v puse, žaludeční nevolnost či celkový třes jsou typickými nepříjemnými projevy kocoviny.

Článek

Není pochyb o tom, že nejlepší prevencí kocoviny je nepít alkohol, ale k nejrůznějším oslavám už prostě tato droga patří a je často velmi těžké jí odolat. V každém případě občas člověk prostě potřebuje vypnout a tzv. pročistit hlavu, což zajisté neradi uslyší lékaři z léčeben závislostí a další odpůrci této lidské neřesti - alkoholu.

Za kocovinu především může dehydratace organismu, kterou má na svědomí odbourávání alkoholu v těle. Kocovina se naplno projevuje až po odeznění jeho tlumivých účinků – tedy nejčastěji druhý den ráno. Způsobuje ji také nedostatek minerálů a vitamínů v těle.

Několik rad, jak kocovině předejít
Nikdy nepijte nalačno a během večírku průběžně jezte. Ale nepřejídejte se, protože přejídání může zhoršit vaše zažívání a dát vám to následně patřičně znát.·
Prokládejte alkoholické nápoje nealkoholickými. Každou sklenku vína i piva, o panácích ani nemluvě, zapijte minerálkou nebo vodou. Velkou sklenici čisté vody si dopřejte i před spaním.·
Omezte kouření
Nemíchejte různé druhy alkoholických nápojů.
Před plánovanou oslavou si vezměte tabletku s vitaminem C společně s B-komplexem.

Když přeci jen dojde na kocovinu

Pokud se ráno přeci jen probudíte s nesnesitelným třeštěním hlavy, zapomeňte na kávu a raději opět sáhněte po vodě! Káva vás může na chvílí znovu „nahodit“, ale jakmile tento krátkodobý efekt povolí, budete se cítit ještě unavenější. Nehledě na to, že káva stejně jako alkohol odvodňuje, což vašemu značně dehydratovanému tělu rozhodně nepřidá.

:.Minerální voda je výbornou prevencí i léčbou kocoviny. Foto: Poděbradka

Tělu podávejte tekutiny v menších dávkách průběžně celý den. Doplnění dostatečného množství tekutin totiž pomáhá odvádět z těla toxin alkoholu. Vyplatí se to. Doporučujeme čistou vodu, bylinné čaje či některé minerálky.

Minerální vody – ať už přírodní, či ochucené – nám po bujarém večírku mohou výborně posloužit jako přirozený zdroj chybějících minerálů, energie, osvěžení a vitality. Alfou a omegou regeneračních účinků minerálek je především jejich složení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší lék na kocovinu je toast s medem

Každý rok po silvestrovském veselí musejí řešit milióny oslavujících nepříjemné dopady konzumace alkoholu. Podle Královské chemické společnosti v Británii...

Po divokých oslavách si dejte kaktus

Kaktus opuncie nabízí nejen velmi chutné a aromatické ovoce, ale může být také účinným lékem na kocovinu. Kdo si podle amerických odborníků před divokým...

Výběr článků

Načítám