Hlavní obsah

Agent Tesla, Formbook i Agent.QMG. Jaké viry ohrožují Windows nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špionážní software Agent Tesla v uplynulém měsíci v žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů doplnil na předních příčkách malware Agent.QMG. Jedná se o pokročilý škodlivý kód, jehož úkolem je stahovat do našich počítačů další malware. Vrásky na čele dělal bezpečnostním expertům také nezvaný návštěvník Formbook.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všechny zmiňované viry útočily v Česku na zařízení s operačním systémem Windows nejčastěji. Prvenství mezi hrozbami však za uplynulý měsíc patří Agentu Tesla, jehož podíl mezi ostatními škodlivými kódy činil podle statistiky antivirové společnosti Eset 16,31 %.

„Od září pozorujeme u spywaru Agent Tesla větší množství příloh, které útočníci překládají do češtiny. Zrovna v tomto případě se nejedná o standardní situaci, protože spyware Agent Tesla je celosvětově rozšířeným škodlivým kódem a útočné kampaně tak spíše evidujeme v angličtině. Aktuálně se v Česku ale objevují stále přílohy, které mají například název děkovný dopis.docx.exe nebo Zpusob_platby,jpg.exe,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

O tom, že e-mailové schránky tuzemských uživatelů zaplavily před Vánocemi podvodné zprávy, informovaly Novinky.cz již dříve.

Schránky před Vánocemi zaplavily podvodné e-maily. Obsahují viry

Vánoce

Špionážní software i downloader

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního spywaru, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří prakticky napříč celým světem.

V uplynulém měsíci se mezi nejčastěji detekovanými hrozbami objevil také malware Agent.QMG. Bezpečnostní experti přitom varují, že tento záškodník cílí přímo na české uživatele. „Škodlivý kód Agent.QMG se v Česku nejvíce objevoval na konci října. V jeho případě jsme viděli české překlady již v samotných předmětech e-mailů,“ podotkl Jirkal.

„Útočníci e-maily zkoušeli vydávat například za žádost o cenovou nabídku nebo za upozornění na balíky od přepravní společnosti DHL. Z podrobnější analýzy jsme také zjistili, že se útočníci primárně specializují na Evropu a cílí postupně na jednotlivé státy. Kromě Česka útočili v říjnu také na Maďarsko, Španělsko, Bulharsko a Itálii,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Dalšími nebezpečnými přílohami, se kterými se čeští uživatelé mohli v říjnu setkat, byla například příloha s názvem „Inquiry_pdf.exe“ šířící spyware Agent Tesla, nebo příloha „100037779694.vbe“ šířící právě malware Agent.QMG.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Agent.QMG je velmi nebezpečný malware, otevírá zadní vrátka do systému, aby do něj mohli útočníci propašovat další viry. „Jedná se o sofistikovaný a nebezpečný škodlivý kód, který je přizpůsobený k tomu, aby ho nebylo snadné analyzovat,“ popsal aktuální hrozbu Jirkal.

Prostřednictvím nevyžádaných e-mailů se šířily v říjnu i další škodlivé kódy. Například spyware Formbook, který funguje velmi podobně jako Agent Tesla. Jde tedy o špionážní virus, který je schopen krást přihlašovací údaje a uživatelská data.

Agent.OMG obsadil ve statistikách druhou příčku s podílem 7,60 %, Formbooku patřila s podílem 4,23 % třetí příčka. Přehled deseti škodlivých kódů, se kterými se v uplynulém měsíci mohli tuzemští uživatelé na platformě Windows setkat, naleznete v tabulce níže.

TOP10 kybernetické hrozby pro Windows v ČR – říjen 2023:
1.MSIL/Spy.AgentTesla trojan (16,31 %)
2.VBS/Agent.QMG trojan (7,60 %)
3.Win32/Formbook trojan (4,23 %)
4.MSIL/Agent.WOE trojan (3,82 %)
5.Win32/PSW.Fareit trojan (2,44 %)
6.MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,77 %)
7.Win32/Spy.Agent.PRG trojan (1,04 %)
8.Win32/Delf.NRJ worm (1,04 %)
9.Java/Adwind trojan (1,02 %)
10.BAT/Runner.II trojan (1,01 %)

10 škodlivých kódů, které ohrožují zařízení s Androidem nejčastěji

Bezpečnost

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Windows, Antiviry pro domácnost

Reklama

Související články

Podvodných SMS v Česku dramaticky přibylo

Na podvodné odkazy jsme si již dávno zvykli v nevyžádaných e-mailech, stále častěji se ale šíří také prostřednictvím SMS zpráv. V posledních týdnech se počet...

Výběr článků

Načítám