Hlavní obsah

Vybrat správný dárek je umění, které má své zásady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už to přiznáme, nebo ne, drtivá většina z nás dostává dárky ráda. O to zajímavější je, že naopak obdarovávání často považujeme za těžkou disciplínu s nejistými výsledky. Možná proto, že dávání dárků je v podstatě umění a má své zásady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na každý dar se můžeme dívat z více hledisek – a ani jedno z nich není horší nebo lepší. Jednou stranou mince je jeho praktické využití. Tou druhou je přidaná hodnota v podobě posílení vztahu. A lidstvo to ví od nepaměti, protože dávání dárků patrně existuje už od počátků naší historie.

Proces pomáhá vytvářet a zpevňovat vzájemné vazby, budovat důvěru, ukazuje dobrou vůli a zvyšuje oblibu toho, kdo dává. A v neposlední řadě i vyvolává vděčnost. Obdarovaný pak cítí, že je součástí nějaké sociální jednotky, skupiny, že je tzv. chtěný, případně milovaný, podle toho, od koho dárek dostává.

Oboustranná radost

To vše potvrzuje řada vědeckých studií – sociální a emocionální přínos obdarovávání jsou neoddiskutovatelné. Odborníci dokonce prokázali i dobrý vliv na fyzické zdraví jak dárců, tak těch, kdo dárky dostávají. Už těšit se na radost blízkých, které chceme obdarovat, je velmi silný zážitek. A co teprve oboustranná bouře pocitů při samotném předávání. Jde o spouštěč tzv. hormonů štěstí – serotoninu a dopaminu, jež snižují úzkost, stres a krevní tlak.

„Darování se váže k otázce hodnoty. Dárky jsou symbolem, kterým komunikujeme. Přemýšlíme-li o tom, co komu dáme, zvažujeme sdělení, které dotyčnému předáme, jakou hodnotu pro nás má,“ vysvětluje psycholog Aleš Borecký.

Jaké dárky potěší babičky a dědečky

Vánoce

„Nemyslím jen tu nejprimitivnější logiku – dražší dárek, vyšší hodnota člověka pro nás. Každý dárek má určitou emoční sílu – jak koresponduje s tím, co má obdarovaný rád, kolik jsem do dárku investoval výběrem, časem a podobně, zda dárek vyjadřuje něco z našeho vztahu, rozvíjí vzpomínky či představivost, prostě co dárek dá duši.“

Chce to správnou perspektivu

Ovšem právě to, že dárce často zažívá podobně velkou radost jako obdarovaný, může být paradoxně kámen úrazu. „Lidé mají tendenci nestavět příjemce na první místo,“ vysvětluje Julian Givi, odborný asistent marketingu na West Virginia University.

„Musím přiznat, že bývám vnitřně hodně naštvaná, pokud dostanu nevhodný dárek. Čím dražší a větší je, tím jsem rozčarovanější,“ říká šestatřicetiletá Alžběta, máma dvou dětí. „Žijeme sami v malém bytě, takže někdy bojujeme s penězi a často s úložným prostorem,“ popisuje s tím, že je jí vždycky líto, když její blízcí utratí za nevhodný dárek peníze, které by se daly zužitkovat jinak.

„Například jsem dostala kvalitní elektrický kartáček na zuby. Jenže před lety jsem už jeden vyzkoušela a neosvědčil se, z rychlého rotačního pohybu mě bolela hlava. Ale buďte naštvaná na vlastní sestru, že si to nepamatuje. Ani dát jí najevo, jak se netrefila, a poprosit o účet u nás v rodině nejde.“

Pravidlo čtyř dárků aneb Jak o Vánocích ubrat na konzumu a podpořit zdravý vývoj dítěte

Vánoce

Z výzkumů Juliana Giviho vyplývá, že lidé často dávají dárky, které odrážejí jejich vlastní přání a preference, místo aby brali v úvahu potřeby toho druhého. Často také myslí jen na moment obdarování – v případě Vánoc na šustění vánočního papíru a následné wow. Zda si to ale obdarovaný opravdu přál, případně jestli dárek potřebuje, nebo se mu vůbec hodí do jeho života dlouhodobě, o tom už málokdo uvažuje.

To samozřejmě neznamená, že je takový člověk sebestředný sobec. Mnohdy se jen neumí podívat na věci z jiné perspektivy než z té své. „Lidé s tím mají obvykle problémy,“ konstatuje Givi.

Mám všechno

Faktem také je, že ne všichni jsou nadšení příjemci darů, milují překvapení a umějí ocenit, že jste přemýšleli nad jejich potřebami. A kupodivu jsou i tací, kteří nemusejí milovat ani Vánoce. Vybírat takovým lidem vánoční dárky je pak samozřejmě velký oříšek.

Velmi častou kategorií tzv. vánočních potížistů jsou ti, kteří nic nechtějí, případně nepotřebují. Zvláště maminky ať už malých, nebo dospělých dětí velice často rády říkají: „Mám všechno, co potřebuji. Stačí, že jsi se mnou.“

A my si lámeme hlavu tím, jaký výjimečný, neobvyklý a dobře promyšlený dárek by ji nebo podobně smýšlejícího člena rodiny potěšil.

Univerzální rada je nenakupovat ze zoufalství. Rozhodně se vyhněte výchovným dárkům typu iPad, o kterém si myslíte, že se s ním pak maminka naučí pracovat a nebude se nudit. Jestli dotyčné do té doby nic takového nenapadlo, případně to přímo odmítali, pod stromečkem je tím jen vystresujete. Technická vymoženost se pak bude válet v šuplíku.

A tam také mohou skončit i nesmyslně drahé dary. Zato překvapení spojené se společně stráveným časem je sázka na jistotu. Vždyť právě vás si cení nejvíc. Věnujte jim tedy společný čas u dobré večeře nebo během výletu, kupte vstupenky na aktivitu, kterou má dotyčný rád, zajeďte si společně na víkendový pobyt.

Jak se vyhnout trapasům

Trochu se obáváte trapných momentů při předávání dárků? Podle kouče Catora Sparkse se jim dá snadno předejít.

  • Myslete na dárce. Pokud se zaměříte na to, kdo vám dárek dává a jak hluboký je váš vztah, budete autentičtí. Je to váš nejlepší přítel, vaše matka, kolega? Při rozbalování si vybavujte, co pro vás znamená - můžete tak cítit vděčnost bez ohledu na to, co objevíte v krabici.
  • Neshazujte se. Pokud nám někdo daruje něco výjimečného nebo drahého, často nás to přivede do rozpaků. „To jsi nemusel! To je pro mě moc. To si nezasloužím!" Dárce se pak může cítit také trapně, jako by udělal něco špatně. Místo rozpaků projevte radost a poděkujte.
  • Nepředstírejte, že jste také něco pořídili. Dal vám někdo dárek a vy pro něj nic nemáte? Lidé v takových situacích často automaticky v hrůze zalžou. Buďte prostě dojatí, že si na vás někdo vzpomněl, a nevytahujte ani, že pro ně nic nemáte. To je jen trapné a zničí to krásnou chvíli.
  • Načasujte otevření. Dárky si nepředáváme jen pod stromečkem. Někdy vám lidé na večeři či večírku dají do rukou dárek a vy si nejste úplně jistí, jak ho přijmout. Jednoduše se zeptejte: „Mám ho otevřít hned, nebo později?" Pokud teď, užijte si to! Pokud později, nezapomeňte jim po otevření zavolat a poděkovat.

Inspirace na dárky do 250 Kč

Vánoce

Všechno špatně

Každý máme v okolí někoho takového. Žádná vaše snaha a žádné promýšlení nevedou k úspěchu.

„Podobnou košili už mám, z thajských masáží mě bolí záda, detektivky mě přestaly bavit…“ Pokud chcete někomu s podobným postojem k dárkům ukázat, že jste na něj mysleli, zkuste něco, co opravdu miluje, čemu neodolá – a co bude speciálně pro něj.

Odborníci tomu říkají personalizovaný předmět. Kdo by se zlobil, když dostane třeba ručně vyrobenou čokoládu se svým jménem? Nebo šperk? I lahev alkoholu s vinětou na míru se těžko haní.

Nesnáším překvapení

Milovníci Vánoc tomu asi neuvěří, ale existuje dost těch, pro které jsou chvíle u stromečku celkem frustrující zážitek a materiální ani speciální věci je nepotěší. Ne vždy to musí mít hluboký důvod.

Určitý typ lidí zkrátka potřebuje mít svůj prostor i život pod kontrolou, utvářejí si je s velkou důkladností sami. Skladovat věci, které se jim moc nehodí, neumějí. Případně to přímo nesnášejí. Nehledě na to, že se pak mohou cítit špatně, pokud dárek nepoužijí.

Inspirace na dárky pro praktické ženy

Vánoce

Také jedinečné, speciální dárky, které připomínají vzájemné vztahy a zážitky, je mohou stresovat, pokud se jim netrefíte do noty. Proto raději nepřemýšlejte o tom, co by mohli chtít, ale rovnou se jich zeptejte.

Pokud si řeknou o mixér, ponožky, prkénko na krájení, chtějí právě to. Dobrá zpráva je, že nemusíte nic vymýšlet a nesáhnete vedle.

Ukaž mi, že mě znáš

Úplně opačně to mají ti, kdo v dárku vidí mnohem víc, než je pouhá jeho praktičnost či estetičnost. Přisuzují velký význam tomu, co dostanou, protože očekávají, že bude zrcadlit hloubku vzájemného vztahu a toho, že je ostatní znají. Dárkový balíček kosmetických potřeb do koupelny z nejbližšího obchodního centra mohou vzít vyloženě jako urážku.

Znáte pět jazyků lásky? Jedním ze způsobů, jak chceme, aby nám druhý ukázal, že mu na nás záleží, je právě obdarovávání. Pokud ale máte s odhalováním skrytých přání druhých potíže, zkuste jiný postup.

„Možná nejlepší strategií, pokud jde o dárky, je provést vlastní nepříliš vědecký průzkum. Požádejte rodinu a přátele, aby vám řekli o nejlepších a nejhorších dárcích, které kdy dostali,“ radí autorka seberozvojové literatury Kate Murphyová.

„Pokud jim budete skutečně naslouchat, nejenže se dozvíte, jaké dárky je skutečně dojaly, nebo naopak možná hluboce ranily. Lépe také pochopíte jejich základní hodnoty, jazyky lásky a styly připoutání. Tyto rozhovory mohou pomoci prohloubit vaše vztahy, což je dar sám o sobě.“

Co nás spojuje

A rada na závěr? Neměli byste se splést, pokud dárek bude symbolizovat něco, co vás spojuje a co máte společného. Alespoň podle kanadské studie z roku 2016.

„Ve studii obdarovaní uvedli, že cítili větší spojení, pokud byl u dárku zdůrazněn zážitkový aspekt,“ říká autorka studie Cindy Chanová.

Jedna věc je dát nové designové reproduktory někomu, kdo rád poslouchá hudbu, jiná někomu, s kým rádi hudbu posloucháte právě vy. V tom případě je velice pravděpodobné, že bude považovat dárek za výjimečný.

Pravda o Ježíškovi aneb Kdy je lepší dítěti přestat lhát

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám