Hlavní obsah

Pravidlo čtyř dárků aneb Jak o Vánocích ubrat na konzumu a podpořit zdravý vývoj dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou svátky klidu, ale v dnešní době často i konzumu. Zejména rodiče malých dětí se někdy doslova předhánějí, které dítě bude mít pod stromečkem víc dárků. Realita je pak taková, že děti jsou doslova zavaleny dárky a v podstatě si jich neváží a ani z nich nemají takovou radost, jak mnozí očekávají. Pravidlo čtyř dárků toto všechno může změnit.

Foto: Profimedia.cz

Pravý význam Vánoc se netočí kolem dárků.

Článek

Přestože většina společnosti dnes již volá po udržitelnosti a tedy i nakupování věcí s rozmyslem, hlavní motivací nakupování vánočních dárků zůstává podle průzkumů konzumerismus, který navíc často dosahuje nesmyslně extrémních až nutkavých rozměrů.

Stejně tak většina dárků, které si dnes děti přejí, se točí spíše kolem pocitu uspokojení z jejich získání, než radosti z využitelnosti daných věcí. Často se tak jedná o doslova nesmysly, které mají navíc velmi krátké využití.

Nelze totiž příliš spoléhat na rozum samotného dítěte, a to zvláště v době, když se na něj ze všech stran hrnou samé reklamy.

Proč děti potřebují Ježíška a pohádky

Děti

Pamatujete si scénku z filmového Harryho Pottera, ve které dostal záchvat vzteku Dudley Dursley, když k narozeninám dostal jen 36 dárků, přičemž v předchozím roce jich dostal 37? Přesně tahle scénka naprosto dokonale vystihuje, kam až může vést snaha pořídit dítěti co nejvíce dárků. A čeho se vyvarujete v okamžiku, když zavedete pravidlo čtyř dárků.

O čem všem je pravidlo čtyř dárků

Pravidlo čtyř dárků lze aplikovat úplně na všechny děti, od těch nejmenších až po dospívající. Výběr dárků by přitom neměl být náhodný, ale darující by měl brát v úvahu následující:

  • něco, co chce
  • něco, co potřebuje
  • něco na sebe
  • a něco ke čtení

Je samozřejmě důležité vybírat vše na základě vkusu dítěte a nepořizovat věci, které se líbí nám rodičům. Budete mít pak mnohem větší jistotu, že dítě bude mít radost a vy investujete své peníze do funkčních věcí, které budou skutečně používané.

Navíc místo kvantity budete moci sáhnout po kvalitě. Je ale důležité se dopředu dohodnout se všemi členy rodiny, aby se nerozhodli kupovat další věci z vlastní iniciativy. Proto je důležité vše plánovat značně dopředu.

Co všechno tímto pravidlem děti naučíte?

Uvědomovat si hodnotu věcí

Často, čím víc toho máme, tím více ty věci ztrácí svou hodnotu. Jakmile dojde k uspokojení našich potřeb, postupně mizí i náš zájem. Pokud tedy omezíte počet dárků, naučíte své děti víc si věcí vážit a uvědomovat si i hodnotu věcí, které dostávají.

Že ne vždy v životě dostanou, co chtějí

Pokud dítě nedostane vždy vše, co chce, naučíte ho lépe zvládat frustraci z toho vyplývající. Uděláte-li naopak z Vánoc festival uspokojení a dítěti splníte všechna jeho přání, pak je to ten nejsnazší způsob, jak ho zkazit, přičemž veškeré dopady tohoto nerozvážného chování se ukážou až v jeho dospělosti.

Ukážete jim skutečnou hodnotu Vánoc

Pravý význam Vánoc se netočí kolem dárků a to bez ohledu na náboženství. Vánoce by měly být především časem sdílení a trávení společného času s rodinou a blízkými.

Umožníte jim pochopit pravý smysl obdarování

Pravidlem čtyř dárků děti naučíte, že při obdarovávání druhých je důležitý především záměr, nikoli hodnota dárku. Pokud toto pochopí, pak věřte, že bude mít mnohem větší předpoklad, že z něho vyroste zdravě sebevědomý a fungující člověk.

Závěrem: Pravidlo čtyř dárků tedy rozhodně snižuje konzum, minimalizuje případné frustrace a hrubosti. A to nejzásadnější, zvyšuje sounáležitost rodiny.

Anketa

Zaujala vás myšlenka pravidla čtyř dárků?
Ano, v podobném duchu už Ježíška několik let praktikujeme
48 %
Ano, přemýšlím, že toto pravidlo doma zavedeme již letos
28,9 %
Ano, ale doma jej zatím praktikovat neplánujeme
9,6 %
Ne, neměl/a bych pak už z Vánoc takovou radost
3,3 %
Ne, nevadí mi konzum
1,6 %
Ne, nemám rád/a, když mi někdo něco diktuje
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5218 čtenářů.

Deskové hry podporují činnost mozku i pozitivně působí na psychiku. Tipy, které budou bavit děti i dospělé

Vánoce

Krabice od bot opět zpříjemní Vánoce dětem ohroženým chudobou

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám