Hlavní obsah

Vídeň se i během lockdownu připravuje na Vánoce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože v Rakousku platí kvůli koronavirové pandemii od 17. listopadu do 6. prosince velmi přísný lockdown, Vídeň i tak již začala s vánoční výzdobou a s přípravou adventních trhů, u kterých ale stále ještě není zcela jasné, kdy otevřou a za jakých pravidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vídeň rozzářila vánoční výzdobaVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli zhoršujícímu se epidemiologickému vývoji pandemie koronaviru musela i rakouská vláda přistoupit k velmi tvrdým omezením. Od 17. listopadu minimálně do 6. prosince jsou zde zavřené všechny restaurace, bary, obchody - kromě potravin, drogerie a lékáren. Zavřeno mají i služby, vyjma opraven aut či kol.

Nesmí se zde pořádat ani žádné hromadné akce, zavřená zůstávají i veškerá kulturní zařízení, ale i všechny školy, které ale nabízejí pracujícím rodičům hlídání dětí.

Platí zde navíc i omezení vycházení, a to nejen v noci, ale i přes den. Ve všech veřejných vnitřních prostorách jsou pak povinné roušky, stejně tak v hromadné dopravě a na zastávkách.

S nikým se nestýkejte a nikam nechoďte, nabádá kancléř. Rakousko zavádí přísnou uzávěru

Koronavirus

Sportoviště, včetně lyžařských svahů jsou přitom přístupná jen profesionálním sportovcům.

Většina lidí přesto doufá, že po 6. prosinci dojde k rozvolnění a lidé si ještě stihnou užít tradiční vánoční atmosféru. Většina měst proto začala s vánoční výzdobou. Ve Vídni jsou již připravena i místa tradičních adventních trhů, aby v případě rozvolnění mohlo dojít k jejich okamžitému otevření.

S pandemií se perou i vídeňští lipicáni

Evropa

Pro Čechy nicméně stále platí, že při vstupu do země musí předložit negativní PCR test na covid-19, ne starší než 72 hodin, nebo okamžitě nastoupit desetidenní karanténu.

V karanténě musí lidé, kteří pocházejí z rizikových oblastí, podstoupit test na koronavirus do 48 hodin. Negativní výsledek testu karanténu ukončí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám