Hlavní obsah

Na pařížské Champs-Élysées už svítí vánoční světla. Úsporná, ale krásná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

V Paříži se rozsvítila vánoční výzdobaVideo: Reuters

 
Článek

Champs-Élysées bude nasvícená vždy mezi 17:00 a 23:45 do 2. ledna, což je o týden méně než v minulých letech. Výjimku budou tvořit 24. a 31. prosinec, kdy bude slavná pařížská třída rozsvícena po celou noc.

V minulých letech Champs-Élysées pohasínala až dvě hodiny po půlnoci.

Letos se třída Champs-Élysées nasvěcuje s ohledem na nutné energetické úspory. Vymyslet je musela firma Blachère Illumination, která dostala za úkol najít „úsporný design“.

Adventní prohlídky na hradě Český Šternberk se ponesou v duchu oslav Vánoc za první republiky

Vánoce

Po čtyřech letech červené, tajemné a kouzelné záře jsou tu letos miliony LED žárovek a zlatavé výbojky. Zatímco k osvětlení Champs-Élysées bylo v roce 2006 zapotřebí 480 000 kilowatthodin energie, tentokrát to bude 11 500, což je mohutná úspora.

K osvětlení stromů jsou použity girlandy tvořené mikro LED žárovkami. Na osvětlení každého stromu je tak zapotřebí 100 wattů elektřiny, řekl šéf Blachère Illumination Johan Hugues.

Marc-Antoine Jamet, který řídí výbor pro Champs-Élysées, tvrdí, že letošní osvětlení není jenom ukázka energetické úspory, ale má i psychologickou a pedagogickou hodnotu. Bude to „synonymum střídmosti a solidarity, bude to obdivuhodné a trvalé, rozumné a úžasné“, sdělil.

Vánoční výzdoba nemusí být finančně nákladná. Pražské Žluté lázně jdou příkladem

Vánoce

Reklama

Související témata:
Champs-Élysées

Výběr článků

Načítám