Hlavní obsah

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí šel k zemi, využití najde i po svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pertoltice

Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí o adventu strom, který přijede z Libereckého kraje. Vyrostl do výšky zhruba čtyřiadvaceti metrů na soukromém pozemku v Pertolticích nedaleko Mimoně na Českolipsku, kde byl v sobotu pokácen. Odpoledne strom zamíří do pražských Kbel a v noci z pondělí na úterý pak bude převezen na Staroměstské náměstí, kde by měl svítit od soboty 2. prosince.

Kácení vánočního stromuVideo: Novinky

 
Článek

Smrk vzešel z téměř čtyřiceti tipů soutěže Hledá se strom, kterou v létě vyhlásil organizátor trhů, společnost Taiko, již po třinácté. Zájemci zasílali svoje tipy z celé republiky. Do soutěže přihlásil smrk v Pertolticích majitel pozemku z důvodu bezpečnosti. Obává se, že by mohl spadnout na chalupu, ke které je nakloněný.

„Strom jsem přihlásil proto, že mi bylo líto ho rozřezat a spálit v kotli. Hodně často jsem na něj koukal a říkal jsem si, že by mohl udělat ještě radost v Praze nebo někde jinde,“ řekl majitel stromu Radek Lupoměský.

Strom uřízl dřevorubec Jiří Vorlíček, který stromy pro Prahu kácí již dvanáctým rokem. Na pařezu pak spočítal letokruhy, podle nich je strom starý zhruba 50 let. „Podle toho, co je vidět na pařezu, tak strom je ve velmi dobrém zdravotním stavu. Byl i před pokácením dendrologicky proměřen ze zdravotního hlediska. Myslím, že strom je rostlý, jak ukazují letokruhy, hodně symetricky, to znamená, že tam nejsou žádná velká tahová a tlaková pnutí a já věřím, že splní svojí funkci letos na Staroměstském náměstí,“ řekl Vorlíček. Strom před opracováním vážil 4,7 tuny.

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Vánoce

Kácení a převoz stromu byly v režii společnosti Technologie hlavního města Prahy, stejně jako bude jeho zdobení. Vlastní řezání stromu netrvalo nijak dlouho, delší bylo jeho opracování tak, aby jeho spodek přesně zapadl do kotvicí šachty na Staroměstském náměstí. Pracné bylo také jeho uvázání na speciální podvalník pro převoz stromu, který táhne tradičně americký tahač Kenworth.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Připevnění stromu na speciální podvalník vyžadovalo hodně zručnosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Strom uřízl dřevorubec Jiří Vorlíček, který stromy pro Prahu kácí již dvanáctým rokem.

V sobotu večer skončí strom v logistickém areálu v Praze-Kbelích. „V noci z pondělí na úterý pojede vyparkovanou Pařížskou ulicí vánoční strom číslo jedna na Staroměstské náměstí. Je to logisticky náročná operace za asistence dopravního podniku. My dnes ještě nemůžeme říct, jaká bude podjezdná výška, podle toho budeme volit trasu kudy strom pojede. Podle té výšky budeme muset nadzvedávat troleje,“ řekl předseda představenstva podniku Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Ihned poté, jak strom dorazí na Staroměstské náměstí, začne ještě v noci jeho zdobení světelnými řetězy letos v rekordní délce 8,5 kilometru a stovkami vánočních koulí a padesátkou světelných hvězd. „Tak, aby strom byl v pátek před adventními trhy připraven na rozsvícení,“ doplnil Jílek.

Poté, co strom splní svůj účel, poputují jeho větve do pražské zoologické zahrady a z kmene budou nařezána prkna, která poslouží učňovskému školství k výrobě nábytku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Strom je velmi symetrický.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Soudě dle letokruhů, strom je starý 50 let.

Dalibor Gondík se na Vánoce připravuje už od července

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční stromky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vánočních stromků a ozdob

Reklama

Výběr článků

Načítám