Hlavní obsah

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po 100 letech se do pražského Klementina vrací jubilejní výstava betlémů. Právě v Klementinu byl v roce 1562 postaven první betlém na našem území. Později, v roce 1923, se tam konala Jubilejní jesličková výstava, a ta se do Galerie Klementina nyní vrací. Nabídne pohled na pohyblivý betlém s pozadím pražského hradu i další desítky toho nejlepšího od současných českých betlémářů.

Betlémy v KlementinuVideo: Novinky

 
Článek

Celkem 42 betlémů má reprezentovat to nejlepší z českého betlémářství. „Lidé tady uvidí hodně různých betlémů. Pro nás byly důležité materiály a to, aby byly jiné a aby i ta technologie, kterou se vytvářejí betlémy, byla různá,“ vysvětlil předseda Spolku českých betlémářů Vladimír Glaser.

„Mezi betlémy jsou obrovské rozdíly. Od dvoumetrového dřevěného jednolitého vyřezávaného kusu přes keramický až po malé pomalované špalíčky,“ řekl Glaser.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jubilejní výstava betlémů v Klementinu se koná po 100 letech.

„Opravdu jsou hodně různé. Někdy dojdete na výstavu a tam jeden papírový, druhý papírový, třetí papírový, každý to pojme jinak, ale když pak vidíte stovku papírových Ježíšků, tak je to už trošku nudné. Tady ne,“ dodal Glaser.

Jednou za 100 let

Letos uplyne přesně 800 let od slavné mše svaté, kterou nechal sv. František z Assisi sloužit v italském Grecciu. Mnozí betlémáři věří, že právě tato událost byla prvotním impulzem k rozvoji zvyku stavění betlémů.

Betlémská cesta v Třešti opět zve do domácností betlémářů

Vánoce

A právě u této příležitosti se pořádají výstavy v Klementinu. Poslední Jubilejní výstava betlémů tam proběhla v roce 1923. „Byla trošku jiná. Před 100 lety to vzali tak, že ukázali ty nejlepší betlémy, které mysleli, že mají, a to i historické. Byly tady betlémy z různých koutů hor, ale i z kostelů, tak ta výstava byla také zajímavá, ale jiná,“ vysvětlil pořadatel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Organizátoři vsadili i na moderní betlémy.

„My jsme si řekli, že letos oslavují i muzea, takže v muzeích ukazují staré betlémy, takže my ukážeme to současné,“ dodal Glaser.

Jubilejní pohyblivý betlém

Srdcem celé výstavy je Jubilejní pohyblivý betlém, který byl vytvořen speciálně pro tuto příležitost.

„Ještě nebyl nikde vystaven a podílelo se na něm 32 výtvarníků a 28 dětí z příměstského tábora, které pomáhaly malovat pejsky, kočičky, stromečky a podobně,“ vysvětlil Glaser.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jubilejní pohyblivý betlém vznikl speciálně pro výstavu.

„Betlém se i zčásti hýbe, nemůže se hýbat každá figura, to by byl blázinec,“ sdělil pořadatel výstavy a zároveň spolutvůrce betléma.

Tento ústřední betlém je situován do centra Prahy do počátku 20. století. „Je to rok 1906, kdy se Ježíšek narodil na Kampě. Jako pozadí má Hradčany, Petřín a kus Smíchova,“ upřesnil Glaser.

Voskovec, Werich i golem

„Nechybí tam Werichova vila, ta je tam taková dominantní, jen ten platan jsme museli dát z druhé strany, protože by jinak stínil Ježíškovi,“ vysvětlil s úsměvem Glaser. „Pod tím platanem je kočárek, ve kterém se poprvé setkali Voskovec, Ježek a Werich, a za sebou mají golema, který se samozřejmě také přišel podívat na Ježíška,“ dodal pořadatel.

Foto: Marek Tereba, Novinky

V betlému nechybí ani golem.

Podle Glasera by v každém českém betlému neměli chybět Židé. „Oni se přišli podívat na Ježíška, protože předpověděli, že se narodí. Když se to vezme ve skutečnosti, tak on se narodil jako součást židovského státu, takže byl mezi nimi. V Čechách se to vyvinulo takhle, takže Jehuda Liva ben Becalel, známý též jako rabbi Löw, se přišel podívat a přivedl s sebou i golema,“ vysvětlil předseda Spolku českých betlémářů.

Výstavu připravil Spolek českých betlemářů ve spolupráci s Národní knihovnou ČR. Její součástí výstavy je doprovodný program, který nabízí komentované prohlídky a živé ukázky tvorby betlémů. Pro děti je připraven dětský betlém a pro všechny strom přání a kvíz o ceny. Otevřena bude každodenně od 25. listopadu 2023 až do 7. ledna 2024 mezi 10. hodinou dopolední a šestou odpolední (vyjma 24. a 25. 12). Základní vstupné je 120 korun, snížené 60 korun.

Za betlémy z vlny do Muzea Kroměřížska

Vánoce

U Prahy je vystaven 14metrový betlém ze současnosti. Nechybí v něm čert jako Superman ani lehká děva

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Klementinum

Reklama

Výběr článků

Načítám