Hlavní obsah

Vánoční dárky pro technické nadšence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý den je doslova za rohem, i opozdilci mají tedy nejvyšší čas poohlédnout se po nějakém zajímavém dárku pro nejbližší. Výběr pro technické nadšence může být pěkný oříšek, nabídka je totiž velmi rozmanitá. K mání jsou možnosti za pár korun i za tisíce. Co tedy vybrat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod je dobré si uvědomit, že radost může udělat skutečně i vychytávka za pár stokorun. Může jít o flash disk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající sítě prodloužit klidně i o několik desítek metrů.

Velké oblibě se v poslední době těší také nejrůznější Bluetooth reproduktory a bezdrátová sluchátka. Obě kategorie zařízení těží především ze stoupající popularity chytrých telefonů, právě k nim se bezdrátové reproduktory a sluchátka připojují nejčastěji.

Kyberšmejdi nastražili před Vánocemi další past. Pod hlavičkou Zásilkovny

Vánoce
Foto: archív výrobce

Pro náročné posluchače jsou určena sluchátka Sennheiser Accentum Wireless (4490 Kč)

Foto: archiv výrobce

Díky atraktivní cenovce patří Bluetooth reproduktor Sencor Sirius 2 mini k vyhledávaným modelům (799 Kč).

Foto: archiv výrobce

Kingston XS2000 je velmi kompaktní disk, kapacita může dosahovat až 4 TB (1650 Kč – 500 GB).

Foto: archiv výrobce

Herní myš Logitech G PRO X Superlight byla navržena ve spolupráci s několika profesionálními esportovými hráči (2990 Kč).

Foto: archiv výrobce

Eve Thermo Smart ušetří peníze za vytápění (2190 Kč).

Bezdrátové reproduktory i sluchátka se dají pořídit doslova za pár stovek, podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny startují už těsně pod hranicí jednoho tisíce korun. Za kvalitnější modely s preciznějším zvukem si však připlatíte, počítejte s částkami okolo jednoho tisíce korun.

Když už jsme naťukli smartphony, ceny startují v tuzemských obchodech už pod hranicí 1500 Kč. Bavíme se však skutečně o základních modelech s podprůměrným fotoaparátem i displejem a nízkým výkonem. Pokud chcete udělat obdarovanému radost, počítejte raději s investicí ve výši alespoň pěti tisíc korun.

Foto: archiv výrobce

Letos jsme se dočkali již páté generace smartphonů s ohybným displejem od Samsungu. Flip5 ve srovnání se svým větším bratříčkem Foldem5 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa (20 150 Kč – Flip5; 31 995 Kč – Fold5).

Foto: archiv výrobce

Samsung Galaxy Z Fold5

Foto: archiv výrobce

Voděodolný smartphone Motorola Edge 40 Neo láká na velmi dobrý poměr cena/výkon (9990 Kč).

Foto: archiv výrobce

Vhodné je myslet také na ochranu našich mobilních miláčků. Na snímku je nejnovější iPhone, který chrání odolné sklo a obal od společnosti PanzerGlass. Například skla tohoto výrobce jsou 3× odolnější vůči poškrábání proti minulé verzi (599 Kč – sklo; 999 Kč – obal).

Foto: archiv výrobce

Jak je z řádků výše patrné, radost udělají také pouzdra. Na snímku je stylový model od společnosti Njord určený pro iPhone 15 Pro (690 Kč).

Tablety a hybridy

Zapomenout nesmíme ani na tablety, které mohou být také vítaným dárkem. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový, díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj klidně i vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice. U nich ale cenovka nejčastěji přesahuje 10 000 Kč.

Foto: archiv výrobce

Surface Go 3 je velmi schopný, a přitom cenově dostupný hybrid (12 490 Kč).

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Air (2022) nabízí čip M1, který je proti starší architektuře výrazně výkonnější. Podobné procesory tepou i v počítačích od Applu (17 990 Kč).

Foto: archiv výrobce

Chromebook Spin 714 od společnosti Acer má hned několik lákadel – kombinuje výkonné součástky s konvertibilní konstrukcí (18 990 Kč).

Foto: archiv výrobce

Gigabyte G5 KF je solidně vybavený herní notebook s výkonnou grafikou GeForce RTX 4060 (25 990 Kč).

Fotoaparáty a kamery

Pod stromkem jistě potěší nový fotoaparát. A dárek to nemusí být vůbec drahý, ty nejlevnější modely se dají dnes sehnat již okolo tisícovky. Největší oblibě se těší především kompaktní přístroje, protože se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Ceny pokročilejších digitálních zrcadlovek, které cílí především na náročnější uživatele, jsou výrazně nižší než před lety. Základní modely je tak možné zakoupit už za méně než deset tisíc korun. V porovnání s nejlevnějšími kompakty je přitom obrazová kvalita citelně vyšší.

Samostatnou kategorii pak tvoří videokamery. Oblibě se těší především modely se zvýšenou odolností. Ty se využívají nejčastěji při sportech a zpravidla jim nevadí prach, voda ani sníh.

Foto: archiv výrobce

Canon PowerShot ZOOM je menší než kdejaký kompakt, přitom jeho CMOS snímač nabízí až 9,6násobné přiblížení (6500 Kč).

Foto: archiv výrobce

S ohledem na nabízenou cenu poskytnou slušnou obrazovou kvalitu Niceboy VEGA X PRO (2999 Kč).

Foto: archiv výrobce

GoPro Max dovede zastat hned tři kamery najednou. Umí totiž natáčet stejné záběry jako klasická akční GoPro kamera, ale zároveň – díky dvěma objektivům – také již zmiňovaná 360° videa, a to včetně prostorového zvuku. Třetí režim je určen pro milovníky autoportrétů a pro natáčení vlogů (9790 Kč).

Foto: archiv výrobce

Nikon Z9 cílí na velmi náročné fotografy (139 990 Kč).

Předplatné se může vyplatit u softwaru, videoher i tiskáren

Testy

Reklama

Související články

Svetr nebo kniha pod stromečkem mohou zklamat

Češi loni utratili půl miliardy korun za nechtěné vánoční dárky. Nejméně potěší svetr a doplňky do koupele, vyplývá z nového průzkumu společnosti Slevomat ve...

5 zlatých pravidel klidných Vánoc

Už je to tady. Odevšad se na nás valí připomínky „kouzla Vánoc“ a „vánoční pohody“. Jenže my jsme ve fázi shánění dárků, úklidu a pečení cukroví po večerech....

Výběr článků

Načítám