Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Máslové škeble

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máslové škeble patřily mezi oblíbené vánoční cukroví našich babiček. Upéct toto cukroví je přitom velmi snadné. Pokud chcete, aby se vám i dobře vyvalovalo, tak použijte výhradně české máslo a těsto nechte odležet. V zahraničí se totiž máslo vyrábí jinou technologií a těsto se poté vyvaluje hůře.

Foto: Martin Siebert

Křehké mušličky

Článek

Máslové škeble

INGREDIENCENáplň:
250 g hladké mouky100 g mletých vlašských ořechů
250 g másla100 g moučkového cukru
1 vejce1 celé vejce
1 lžíce vody1 žloutek
Na obalení: moučkový cukr smícháme s vanilkovým cukrem

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Utřeme vejce s máslem, přidáme mouku a vodu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v lednici odležet.
  3. Připravíme si náplň. Vejce (včetně žloutku) utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme ořechy a pořádně promícháme.
  4. Poté vyjmeme těsto z lednice. Vyválíme na cca 1-2 mm a vykrajujeme kolečka (cca 3 cm v průměru, ale mohou být i větší). Na každé kolečko dáme malou lžičku náplně a překlopíme do tvaru škeble a okraje lehce přimáčkneme k sobě. Škebličky pak rovnáme na plech vyložený papírem.
  5. Dáme do trouby a pečeme na cca 175 °C asi 8-10 min. Během pečení se škebličky můžou lehce pootevřít, ale to je v pořádku.
  6. Poté vyndáme plech z trouby a škebličky rovnou obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční kuchařky

Reklama

Související témata:
Vánoční škeble

Výběr článků

Načítám