Hlavní obsah

V Bruselu se otevřel vánoční trh, návštěvníky láká světelná show i kolotoče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky stánků se svařeným vínem, horkou čokoládou, vaflemi, ale i pivem, šampaňským, sýry, klobásami či ústřicemi. K tomu rovněž obří osvícené ruské kolo, kluziště, kde je možné zahrát si i curling, či kolotoče. V Bruselu se pro návštěvníky otevřel již 23. ročník vánočního trhu nazvaného Zimní radovánky (Plaisirs d’Hiver), který byl loni vyhlášen nejlepším trhem na světě.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

V Bruselu se otevřel vánoční trh, který byl loni vyhlášen nejlepším na světě. Návštěvníky láká světelná show na náměstí Grand Place i kolotoče.

Článek

Trh se odehrává po dobu pěti týdnů na několika náměstích, včetně hlavního náměstí Grand Place, a osvíceno je množství bruselských ulic. Některá světla připomínají obří lustry či svítící medúzy.

Obří vánoční strom dorazil do belgické metropole již v polovině listopadu a právě náměstí Grand Place, kde se nachází, je středobodem veškerého dění. Na okolní budovy se promítá každý den po setmění světelná a zvuková show, tentokrát vytvořená ve spolupráci s 11 domorodými národy z kanadského Quebecu.

Vstupné na jednotlivé atrakce se liší. Do útrob obřího nafukovacího dinosaura, kde si projdete strašidelným labyrintem, se dostanete za pět eur na osobu (122 Kč). Vstupné na kolotoč s obřím Santou Clausem a kočáry se soby stojí také pět eur, na ruském kole s výhledem na vánoční trhy i celý Brusel se může projet za deset eur (244 Kč) dospělý a za šest eur (146 Kč) děti mladší dvanácti let.

Trhy doprovázejí nejrůznější vystoupení hudebníků, pěveckých sborů či kouzelníků.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Vánoční atmosféra v Bruselu

Další adventní trhy jsou již v provozu

Dva z největších trhů v Belgii, Zimní radovánky (Plaisirs d’Hiver) v Bruselu a Vánoční vesnice ve městě Lutych (Liège), se návštěvníkům otevřely o uplynulém víkendu. V belgické metropoli loni trh navštívilo 3,5 milionu lidí, do Lutychu přicestovalo okolo dvou milionů návštěvníků.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Vánoční trhy v Bruselu

Oblíbený cestovatelský server Big7Travel loni vánoční trh v Bruselu označil za nejlepší na světě. Na druhém místě skončil vánoční trh v Berlíně a na třetím v Chicagu. Následovaly trhy v Birminghamu, Vídni a v Drážďanech.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Vánoční atmosféra v Bruselu

V Belgii platí po nedávném teroristickém útoku, při kterém střelec v centru Bruselu zabil dva švédské fotbalové fanoušky, třetí stupeň teroristické hrozby ze čtyř. I vzhledem k tomu mají na letošních trzích panovat přísná bezpečnostní opatření, přímo na místě to ale vidět příliš není.

Davy lidí se valí všemi směry, často se nedá ani pořádně projít. Batohy či tašky se nekontrolují, jen občas projde trhem policejní hlídka. Podle bruselských úřadů se ale na místě pohybují i policisté v civilu a zaměstnanci pořadatelské firmy, kteří jsou s policií v přímém spojení.

Vánoční výzdoba Bílého domu je letos zaměřená na děti

Vánoce

Zlatý hřeb opavských Vánoc: Umělá inteligence oživí zakladatele Bredy

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Evropy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám