Hlavní obsah

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva lidé, útočník vykřikoval islamistická hesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli v pondělí večer nejméně dva lidé a jeden další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a je stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Vyšetřovatelé na místě střelby v Bruselu

Článek

Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem. Kvůli útoku byl předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

„Právě jsem vyjádřil upřímnou soustrast švédskému premiérovi po dnešním večerním hrozivém útoku na švédské občany v Bruselu… Jako blízcí partneři bojujeme proti terorismu společně,“ uvedl De Croo na síti X. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islámského terorismu.

Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Stromer mluvil podle agentury Reuters o hrozné zprávě a dodal, že Stockholm intenzivně zjišťuje podrobnosti. Útok odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Mrtvými jsou dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Belgická prokuratura sdělila, že nic nenaznačuje, že by dnešní útok souvisel s aktuální situací v Izraeli. Izraelské síly podnikají nálety na Pásmo Gazy po rozsáhlém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael.

Střelba se podle médií ozvala kolem 19:15 SELČ u náměstí Sainctelette nacházejícího se asi kilometr severně od historického centra belgické metropole. Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvádějí, že muž v oranžové vestě a helmě nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi.

Podle svědků webu Sudinfo.be při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Poté ujel na motorce. Portál později s odvoláním na své zdroje napsal, že útočníka policie znala a vedla jej na seznamu potenciálních radikálů.

Zaměstnanci Evropské komise, která sídlí v Bruselu, byli večer přes SMS zprávu vyzváni, aby se zdržovali uvnitř. Podobnou výzvu posléze adresoval i dalším lidem mluvčí belgické prokuratury. „Jděte domů a zůstaňte tam do doby, dokud nebezpečí nepomine.“ Z jeho výroku nebylo jasné, zda se vztahuje na obyvatele Bruselu, nebo i další obyvatele Belgie.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin nařídil posílení kontrol na francouzsko-belgické hranici vzhledem k tomu, že útočník je stále na útěku. Francouzská vláda také aktivovala nejvyšší stupeň plánu ochrany před terorismem.

Foto: Sylvain Plazy, ČTK/AP

Útok v Bruselu

Policie opět evakuuje školu v Arrasu, kde vraždil mladík nožem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám