Článek
Autorem receptu je šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který si nedávno postěžoval, že před Vánoci dostává od novinářů stále stejnou otázku: Co netradičního bude letos vařit? Místo odpovědi napsal knihu s výmluvným názvem "Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila."
Razí tu heslo: Vařit tradičně, ale "sexy". Příkladem je právě jeho bramborový salát, který je postaven na tradičních přísadách, ale zpestřen specifickým druhem brambor a nastrouhaným jablíčkem. I drobná úprava a nenápadná ingredience totiž s českými pokrmy dokáže zázraky.
| Bramborový salát | |
|---|---|
| lojovité brambory varného typu A | 1 kg | 
| velká mrkev | 150 g | 
| celer | 75 g | 
| petržel | 75 g | 
| střední cibule | 1/2 | 
| vejce natvrdo | 4 ks | 
| nakládané okurky | 160 g | 
| majonéza | 6 lžic | 
| hořčice | 2 lžíce | 
| sůl, pepř | špetka | 
| Postup | |
|---|---|
| Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet. | 
Tým Novinek vám přeje dobrou chuť!





