Hlavní obsah

Biňovcův betlém v Kamenici nad Lipou bude přístupný už na svatého Martina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řezbář Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku letos poruší zažitou tradici a betlém, který pravidelně rozšiřuje, zpřístupní veřejnosti už na svatého Martina. Jeho betlém se rozkládá na 15 čtverečních metrech a velká část je pohyblivá.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pohyblivý betlém řezbáře Bohumila Biňovce

Článek

Základ betlému vystavil poprvé v roce 2019, nyní má 181 objektů, Biňovcův cíl je betlém s 300 částmi.

„Když už to dá tolik práce, chceme si to vychutnat. Loni jsem to nikde neanoncoval, a přesto tady byly davy lidí. Je to moc hezké, že někdo i z velké dálky přijede za vaším dílem, moc si toho vážím,“ řekl Biňovec.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pohyblivý betlém řezbáře Bohumila Biňovce

I díky zájmu lidí se letos rozhodl zpřístupnění betlému uspíšit. Lidé si ho budou moci prohlédnout do 1. ledna.

Vánoční výzdoba nemusí být finančně nákladná. Pražské Žluté lázně jdou příkladem

Vánoce

Postavit základ betlému, nainstalovat pod něj mechaniku a rozmístit jednotlivé postavy letos Biňovcovi trvalo 22 dní. Malovanými postavičkami vyřezanými z lipového dřeva pohybují motorky stěračů z aut.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pohyblivý betlém řezbáře Bohumila Biňovce

V betlému za rok přibylo 37 figur. Novinkou je sklárna nebo vinohrad, Biňovec je motivovaný tím, aby se diváci, nejen děti, u jeho scén bavili. V betlému tak nechybí prase, které v rozporu s očekáváním nahání svého řezníka. Honičku bude časem doplňovat také utíkající žena s holemi, stařík nebo klučina, který ale zatím leží v řezbářově dílně.

Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň

Vánoce

Scénu chce Biňovec časem obohatit také o hospodu, kopii kláštera ve Vyšším Brodě, což je Biňovcovo rodné město, a zámkem Kamenice nad Lipou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pohyblivý betlém řezbáře Bohumila Biňovce

Svůj první betlém začal Biňovec vyrábět v roce 2005, chtěl se nějak realizovat. Hudba, které se věnoval dlouhá léta, už mu nevyhovovala.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Řezbář Bohumil Biňovec

Se svou prací byl v minulosti úspěšný při soutěži betlémářů Nožík Tomáše Krýzy. Velký ohlas sklidil také jeho výtvor vystavený před lety na zámku v Kamenici nad Lipou. Později použilo město coby betlém jako motiv novoročního přání, které se dostalo i ke Správě Pražského hradu. Následně ho oslovili zástupci katedrály svatého Víta, aby svůj betlém vystavil v kapli Božího hrobu. Bylo to o Vánocích 2016. Nyní se Biňovec chystá prezentovat svoji tvorbu v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám