Hlavní obsah

Svět Julese Verna a Karla Zemana se rozzářil v ostravských Dolních Vítkovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská památkově chráněná Dolní oblast Vítkovice se na konci listopadu rozsvítila tisíci světly. Byla zde zahájena vánoční výstava Světla vyprávějí. Světelný park s několika tisíci úspornými LED diodami se skládá ze 103 zářících objektů.

Světelný park v Dolních VítkovicíchVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

Trojrozměrné sochy zachycují fantaskní svět Karla Zemana i Julese Verna, nechybí ani tradiční symboly Vánoc či zástupci zvířecí říše. Ostravská výstava navazuje na loňskou expozici v pražských Žlutých lázních, kterou navštívilo sto tisíc lidí.

„Na Vánoce se většinou vracíme domů, nejen ke svým nejbližším, rodinám i přátelům, ale do krajiny dětství a bezpečí, prostě tam, kde je nám dobře. Právě o této radosti z očekávání Vánoc budou letos naše světla vyprávět,“ uvedla autorka výstavy Eva Poláčková.

Z ostravského lesoparku je vánoční světélkující podívaná

Vánoce

Doplnila, že při realizaci výstavy nešlo opomenout unikátní a magickou industriální atmosféru ostravských Dolních Vítkovic. „Díky ní jsme od počátku pracovali s myšlenkou zakomponovat do vánoční výstavy prvky legendárního díla Julese Verna.

Dvacet tisíc mil pod mořem

V Dolních Vítkovicích tak lidé uvidí svítící desetimetrovou vzducholoď, v jejímž koši se mohou i „proletět“. K vyzkoušení je i zářící šestimetrová ponorka kapitána Nema či světelný balon a létající kolo. Tyto objekty odkazují na oblíbenou dětskou knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, ale i na dílo úspěšného českého režiséra Karla Zemana.

Foto: Denisa Doležalová

Světelný park se inspiroval i v knihách Julese Verna.

Kromě nich zde návštěvníci naleznou třeba labutě nebo hudební motivy, chybět nebudou tradiční vánoční symboly, jako jsou desítky vloček a hvězd, světelné vánoční brány, stromy a další. To vše si mohou lidé užít za doprovodu tematické hudby.

„Akce, jako je tato, představuje vítanou možnost, jak lidem doslova v jiném světle ukázat kouzlo industriální architektury. Bude to pro naše návštěvníky jedinečný zážitek,“ zkonstatoval ředitel Dolních Vítkovic Tomáš Šiřina.

Výstava je energeticky úsporná

Kromě důrazu na precizní provedení celé výstavy dbají organizátoři přísně na to, aby byla celá světelná výstava díky úsporným LED diodám energeticky úsporná. „Jedna hodina provozu se rovná hodině vaření na elektrickém sporáku,“ vysvětlila Poláčková s tím, že i při takto rozsáhlém projektu se lze chovat ekologicky.

Foto: Denisa Doležalová

Světelný park v Dolních Vítkovicích

„Naše společnost navíc v letošním roce zahájila výrobu prostřednictvím unikátní technologie 3D tisku, ve které se využívá výhradně recyklovaný plast. Právě v ostravské expozici je takto vyrobených objektů hned několik, například světelný vlak, postavy či stromy,“ ukazovala autorka výstavy.

Foto: Denisa Doležalová

Světelný park v Dolních Vítkovicích

Světelná expozice v Dolních Vítkovicích bude pro návštěvníky ke zhlédnutí od 1. prosince do 31. ledna 2024. Otevřena bude denně od 16 do 21 hodin.

Advent plný křídlení hostí Ostravská univerzita

Věda a školy

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dolní Vítkovice

Reklama

Výběr článků

Načítám