Hlavní obsah

Smažený candát se přímo rozplývá na jazyku

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naší nabídce receptů na chutné pokrmy z ryb, jsme již ochutnali pečeného sivena, pstruha, štiku a uzeného úhoře. Byli opravdu vynikající. Náš další recept je neméně chutný. Tentokrát jde o smaženého candáta s bylinkami, holandskou omáčkou a vařeným bílým chřestem.

Smažený candátVideo: Novinky

 
Článek

Smaženého candáta pro nás připravil šéfkuchař skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza.

Na klasické čtyři porce budeme potřebovat tyto suroviny: 800 g jezerního candáta, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, hladkou mouku na poprášení a 6 vajec (3 na candáta a 3 na omáčku). Ještě bylinky podle chuti (estragon a hladká petrželka), olej na smažení, 800 g bílého chřestu a citrónovou šťávu a divoké koření také podle chuti. Dále pak 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce vinného octa, 6 kuliček bílého pepře, 200 g másla a řeřichu.

Když máme všechny zmíněné suroviny připravené, můžeme se pustit do vaření.

Jak candáta připravit

Bílý chřest oškrábeme a uvaříme na zkus v osolené vodě s divokým kořením a citrónovou šťávou. Po uvaření zchladíme ve vodě s ledem a před expedicí chřest na másle prohřejeme a případně dochutíme.

Filety candáta zbavíme kostí na několika místech prokrojíme kůži, nakrájíme na požadované porce, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a poprášíme hladkou moukou. Rozšleháme si vejce, přidáme do něj trošku hladké mouky, nasekané bylinky a špetku soli. Jednotlivé porce candáta namáčíme v připravených šlehaných vejcích s bylinkami a smažíme v oleji.

Bílé víno, vinný ocet a rozdrcené kuličky bílého pepře smícháme se lžící vývaru, který zbyl po vaření chřestu a přivedeme k varu. Zredukujeme na ½, přecedíme do vhodné nádoby (takové, abychom byli schopni sestavit si vodní lázeň), necháme zchladnout, pak přidáme žloutky a ve vařící vodní lázni šleháme cca 3 minuty do pěny. Pak odstavíme a tenkým pramínkem přiléváme přepuštěné máslo, které zašleháváme až do potřebného zhoustnutí. Během zašlehávání másla přidáme pár kapek citrónové šťávy. Dochutíme solí.

Na ozdobení na talíři použijeme řeřichu. A nakonec nezbývá než popřát dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Kuře na paprice - klasika trochu jinak

Omáčky máme obecně rádi. Kuře na všechny způsoby také. A když se dá dohromady kuře s omáčkou, můžeme si pochutnat na kuřeti na paprice. Jedná se o další...

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný...

Uzený úhoř potěší pohádkovou chutí

Vzpomenete si, jakou rybu měl kuchař Jiřík připravit pro krále a nesměl ani sousto ochutnat? A která měla tu moc, že po jejím pozření člověk rozuměl řeči...

Výběr článků

Načítám